Visszavágnak az oroszok - durva lépések jönnek

Kereskedelmi háborút indít Oroszország Törökországgal szemben válaszul arra, hogy a török légierő lelőtt egy orosz harci repülőgépet. Levetették az áruházak polcairól a török élelmiszereket, ám ez csak az első lépés a sokkal durvább várható intézkedések sorában.
Napi.hu, 2015. november 26. csütörtök, 15:37
Fotó: MTI/AP

Oroszország csütörtöktől kezdve korlátozza az agrártermékek és az élelmiszerek importját Törökországból - jelentette a Financial Times. Hivatalosan ugyan elsősorban minőségi kifogásokra hivatkoznak, ugyanakkor nem titkolják azt sem, hogy válaszlépésről van szó a lelőtt orosz harci repülőgép miatt.

A Rosszelhoznadzor élelmiszer-biztonsági ellenőrző hivatal bejelentette, hogy minden Törökországból származó agrár- és élelmiszerterméket laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. A Roszpotrebnadzor fogyasztóvédelmi hivatal közleménye szerint az előbbivel összefüggésben levetették az áruházak polcairól a török termékeket, köztük a húskészítményeket és a gyümölcsöket.

Á, nem

Alekszander Tkacsev mezőgazdasági miniszter azzal indokolta az intézkedést, amelyet a tárcája rendelt el, hogy az elmúlt időszakban sok gond adódott, a Törökországból származó élelmiszerek minőségével. Sajnálatos módon a török agrártermékek 15 százaléka nem felel meg az oroszországi előírásoknak - tette hozzá.

Nem rendelünk el embargót, de a terrorveszély miatt új biztonsági intézkedéseket vezetünk be - indokolta a lépést Dmitrij Peskov elnöki szóvivő. Ez teljesen természetes látva Törökország kiszámíthatatlan viselkedését ezen a téren - utal főnöke, Vlagymir Putyin szavaira, aki az incidens kapcsán azzal vádolta az ankarai vezetést, hogy összejátszik a terroristákkal.

Ahogy szokták

Moszkva rendszeresen korlátozza az élelmiszerimportot különböző országokból minőségi kifogásokra hivatkozva. Ezt tette az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett EU-s és amerikai szankciókra válaszul is. Korábban például a lengyel sertéshús, a moldovai bor és az ukrán csokoládé bevitelét akadályozták meg a kétoldalú politikai diskurzus kiéleződése idején.

Törökország eddig nyertese volt az Európával szembeni ellenintézkedéseknek: 2014-ben 19 százalékkal, négymilliárd dollárra növelte agrárexportja értékét az Oroszországgal folytatott kereskedelemben. Ezt a pluszt kieső uniós termékek pótlásaként adhatta el. A növekedés lendülete ugyanakkor 2015 első felében alábbhagyott.

Durr bele

A Kreml azt is bejelentette, hogy megkezdték az átfogó gazdasági szankciók kidolgozást. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök két napon belül várja minisztereitől a javaslatokat arra, milyen importkorlátozásokat vezessenek be. A lehetséges lépések között szerepel, hogy lezárják a repülőtereket és a kikötőket a török vállalatok előtt, felfüggesztik a beruházási együttműködést, illetve megszakítják a társadalmi és kulturális kapcsolatokat.

Putyin folytatta szerdán kezdett nyilatkozatháborúját. Kifogásolta, hogy nem érkezett bocsánatkérés Ankarából, illetve nem ajánlottak fel kártérítést a harci repülőgép leamortizálásáért cserébe. Az orosz diplomatáknak tartott beszédében kijelentette: egyes országok passzivitása vagy éppen a hallgatólagos támogatása, amelyet a terrorizmusnak nyújtanak, hozzájárul az olyan szörnyűségek létrejöttéhez, mint az Iszlám Állam. A kormány eszközeként működő állami média nem fogja vissza magát a törökök szapulásában.

Nagy kárt okozhatnak egymásnak
Szakértők szerint a két ország nagy gazdasági károkat okozhat egymásnak. Oroszország Törökország második legnagyobb kereskedelmi partnere Németország után - írja a CNBC. A közös gazdasági projektek közt szerepel a török áramlat gázvezeték, amelyen orosz gáz juthatna el Törökország érintésével az európai határra. Akkuyuban atomerőmű épül és a napokban még egy szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségéről is tárgyaltak a felek. Törökország gázszükséglete 55, olajfelhasználása 30 százalékát szerzi be Oroszországból. A Rosztourism állami utazási iroda azt ajánlja partnereinek, hogy függesszék fel társasutazások szervezését a szomszédos országba. A külügyminisztérium egyáltalán nem tanácsolja a törökországi utazást az orosz állampolgároknak. Tavaly 4,4 millió orosz indult útnak török földre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2015.11.30 09:23

@atombandi: Megint lebuktál foldnyuzo/mirko.
Ismét nevet kellett váltani, már ciki lett a mirko név is?
Már megint mindenki csak megmosolyogta a semmitmondó hazudozásaidat, kedves fLusztlált baLátom?
:D csóLikám :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 11:09

@isabella:

Neked arról is szólhat, az értelmezés szabadsága rád is kiterjed.

Az Anyegin nekem nem Tatjanáról szól, sajnálom. Még akkor sem, ha a szerelmének a kor bevett szokásai ellenére ad hangot.

Gorkij nőalakjait nem sorolnám ide, Solohov Csendes Donjának női pedig mindenek, csak nem a modern, emancipált nő megtestesítői.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 11:03

@CABI333:

A családomért aggódok...

Ők is.

Sok fiatal menekül Németországba, Olaszországba.

Nem akarnak meghalni.

Harcolhatnak egymás ellen (!) - és megölik őket.

Nem akarnak, ilyenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 11:02

@isabella:

A logikádat nem értem.

Ha mindenki ember, akkor a beteg agyúak is.

A beteg agyúaknak miért kéne eltűnniük és hová?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 11:01

@isabella:

Anyegin nem a nőért fizetett árat, hanem a saját elocsékolt életéért.

A Dosztojevszkijeket már elolvastad? Vagy A Feltámadást Tolsztojtól?
Turgenyevvel hogy állsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html