Az orosz kormány visszautasította azokat a bírálatokat, amelyeket Oroszország saját fejlesztésű koronavírus-vakcinája nyomán kapott. Szerintük az oltás biztonságos és hatásos - írja a CNBC. A heves támadásokat az váltotta ki, hogy a készítmény még alig esett túl az egyes és kettes tesztelési fázison, ám máris engedélyezték a bejegyzését. A harmadik vizsgálatsorozat, amelyet több ezer önkéntesen végeznek csak a következő napokban kezdődik. A legkeményebb nyugati bírálatok szerint sarlatánság egy nem megfelelő készítménnyel beoltani az embereket, márpedig Moszkva októberben már meg akarja kezdeni a lakosság tömeges oltását.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter azzal válaszolt erre, hogy az oltás biztonságával kapcsolatos aggályok alaptalanok, és azért fogalmazzák meg ezeket, mert a nyugati országok versenyeznek az oltás fejlesztésében. Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztésének finanszírozásával megbízott orosz állami vagyonalap (RDIF) vezérigazgatója úgy véli, hogy a Szputnyik V névre keresztelt oltással kapcsolatos nyugati bírálatok elfogultak. Különösen igaz ez az Egyesült Államokban elhangzó ellenvetésekre.

Médiaháború

A vezérigazgató szerint a világ két részre oszlik. Az egyik felébe olyan országok tartoznak, amelyek úgy vélik, hogy a vakcina sikeres kifejlesztése és bejegyzése örömhír, a másikba az amerikai média és néhány ottani szakember, akik óriási információs háborút indítottak Oroszország ellen a bejelentés nyomán. Nem vártunk mást, nem akarjuk meggyőzni az USA-t semmiről - tette hozzá.

Az az álláspontunk, hogy rendelkezünk a technológiával, amelyet más országok is átvehetnek november-decemberben, amennyiben saját szabályozásuk megengedi a vele készülő oltás használatát. Vannak emberek, akik szkeptikusak. Senki sem kényszeríti rájuk ezt az oltást, és Dmitrijev csak annyit üzen nekik, hogy sok szerencsét kíván a saját vakcinájuk kifejlesztéséhez.

Jogos kritika

Annyit azért elismert, hogy jogos kritika éri az orosz felet azért, mert egyelőre nem hozta nyilvánosságra a készítménnyel és a tesztelésével kapcsolatos adatokat. Igaz, hogy eddig semmilyen részlet nem jelent meg ezzel kapcsolatban, de a fejlesztés iránt érdeklődő partnereiknek már a napokban küldenek információkat az eddig lezárult klinikai tesztekről, és még augusztusban nyilvánosságra is fogják hozni az adatokat.

Az orosz vezetés tagadja, hogy az őrült tempóban végrehajtott vakcinafejlesztéssel egyfajta egészségügyi "fegyverkezési versenyt" akartak volna provokálni. Ellenkezőleg együtt akarnak működni más országokkal. Ennek ellentmondani látszanak azok a hírek, amelyek szerint orosz állami hackerek igyekeztek információkat lopni brit, kanadai és amerikai vakcinakutatásokról. Ezt a vádat Moszkva visszautasítja.

Jó kérdés azonban, hogy ha nincs szó fegyverkezési versenyről, akkor miért keresztelték el Szputnyik V-nek az oltást, amivel az első szovjet műholdra, az 1957-ben felbocsátott Szputnyikra utalnak. A Szovjetunió ezzel megelőzte az Egyesült Államokat az űrversenyben, amiért az USA csak bő egy évtized múlva a Holdra szállás elsőségének megszerzésével tudott visszavágni.