Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bukaresti kormány olyan rendelet elfogadását tervezi, mely kötelezné a kiskereskedőket, hogy egységesen két lejjel (135 forint) emeljék meg az újrahasznosítható csomagolásban értékesített termékek árát. Ezt az összeget kapná vissza a vevő, ha visszavinné a csomagolóanyagot, főként üveget - tudósított a rendelettervezet társadalmi vitájának elindulásáról a Maszol.

A termékek árcímkéjén külön fel kellene tüntetni a betétdíjat, hogy a vevő tudja, miért fizet többet - ideiglenesen. A magyar nyelvű hírportálnak nyilatkozó szakértők ugyan jónak tartják a kezdeményezést, ám úgy látják, hogy a végrehajtással gondok lesznek.

Macerás pluszfeladatok

Az áruházaknak lehetővé kell tenniük a visszaváltást és gondoskodniuk kell a begyűjtött anyagok tárolásáról és kezeléséről. A kis boltok esetén ugyan könnyítés, hogy csak a náluk vásárolt termékek csomagolóanyagait kellene visszaváltaniuk, de a pluszfeladat ellátása meghaladhatja az erejüket.

A szakértők attól is tartanak, hogy a vevők sokallni fogják a betétdíjat, s ezért inkább eldobható csomagolású termékeket vásárolnak. Ez azt jelentené, hogy több műanyag kerülne a környezetbe, azaz a betétdíjas értékesítés szándékával szemben nem védené, hanem - közvetve - károsítaná a környezetet.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi