Visszavonulót fújhat a kormány, győztek az önkormányzatok?

Lehet, hogy mégsem csökkenti a kormány a helyi iparűzési adót, miután fideszes polgármesterek is jelezték, hogy súlyos gondot okozna a településüknek, ha elesnének ettől a bevételtől.
Komócsin Sándor, 2020. február 26. szerda, 08:06
Fotó: Getty Images

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől - tudta meg a Népszava több fideszes parlamenti képviselőtől. Egy kormánypárti vezető egyenesen "csak egy kiszivárgott tervezetnek" nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amiről "semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig".

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4-ei ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint egyelőre nincs végleges döntés az ügyben. A terv ellen még kormánypárti városvezetők is tiltakoztak.

Ugyanakkor várhatóan nem enged a kormány abból, hogy 2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget, így elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni. Ez a kormánypárti érvelés szerint nem jár bevételcsökkenéssel az önkormányzatoknak, csak "kicsit rugalmasabb költségvetési tervezést igényel", mert később jutnak hozzá a hipabevételekhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.02.26 10:51

Akkor majd a vállalkozások fognak visszavonult fújni. Az jobb lesz? Akkor majd nem lesz aki adózzon. Az jobb lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html