A magas olajár stabilan tartja az orosz gazdaságot, és virágoznak az ottani vállalatok is, így ideális lenne az alkalom friss tőke bevonására - írja a Handelsblatt.com. Az utóbbi hetekben számos cég jelentette be, hogy IPO-ra készül, elsősorban Londonban, az orosz cégek legkedveltebb tőzsdéjén, most viszont sorban mondják le a tranzakciókat.

A Russian Helicopters állami vállalat 500 millió dollárt szeretett volna bevonni, de az ajánlati könyvek üresen maradtak, és ezen a héten elhalasztotta londoni tőzsdére menetelét. A cég hiába van monopolhelyzetben hazájában a katonai és polgári helikopterek gyártása terén, a forgalmazásra felkért nagy befektetési bankok (Merrill Lynch, BNP Paribas, VTB Capital) sem tudták elmagyarázni a befektetőknek, hogy hogyan tudná ledolgozni majdnem egymilliárd dolláros adóssághegyét.

De olyan magáncégek, mint az Evroset telekommunikációs és elektronikai kereskedő, valamint két, egyébként jó számokat felmutató fémipari társaság is lemondta mostanában tőzsdére menetelét. Az okok között a lap a transzparencia gyakori hiányát említi, valamint a cégek gyakorta eltúlzott árelképzeléseit. Sokszor a szervező bankok ébresztenek túlzott árreményeket a tőzsde-várományosban, hogy megkapják a kibocsátásra a megbízást - mondja egy moszkvai bankár.

Most a szakmában a Yandex nevű technológiai óriásban bíznak, amelynek keresője Keleten népszerűbb, mint a Google, és május végén a Nasdaq-ra készül. A Hollandiában bejegyzett internetcég értékét hétmilliárd dollárra becsülik, annak ellenére, hogy tavaly csak 440 milliónyi forgalmat ért el.

Az orosz cégek legjobb éve 2007-ben volt, amikor 31 milliárd dollárt tudtak bevonni az IPO-k által. Erre az évre a Deutsche Bank csak maximum 20 milliárddal kalkulál.