A miniszterelnök írásában hangsúlyozza, hogy valóban súlyos problémák vannak a görög nyugdíjrendszerrel, de ennek oka nem állítólagos bőkezűségében, hanem bevételeinek elapadásában keresendő. Rámutatott, hogy 2010 és 2014 között az ország már 50 százalékkal csökkentette nyugdíjkifizetéseit és szociális kiadásait, ami a kiadási oldalon már minden további beavatkozást lehetetlenné tesz.

Az elmúlt évek "megszorítási offenzívájának" a problémákat csak tovább súlyosbító recesszió elmélyítésén kívül semmilyen más eredménye nem volt - hangsúlyozta. "Aki azt állítja, hogy a görög nyugdíjasokat a német adófizetők pénzelik, az egyszerűen hazudik" - fogalmazott.

A helyzet már olyannyira súlyos - hangsúlyozza Alekszisz Ciprasz, hogy az idősek megélhetését az aktív munkavállalók befizetéseiből finanszírozó társadalombiztosítási rendszerben a lakosság körében 25 százalékos és a fiatalok körében 50 százalékos munkanélküliség miatt megfordultak a viszonyok és már sok esetben a nyugdíjasok finanszírozzák családtagjaik megélhetését. Egy ilyen helyzetben a makacs ragaszkodás a nyugdíjak további csökkentéséhez csak tovább súlyosbítaná az egyébként is drámai állapotokat.

A kormány megvédi a nyugdíjrendszert - szögezte le írásában a görög miniszterelnök, kész viszont reformokkal javítani annak hatékonyságán és megteremteni fenntarthatóságát. Mindez azonban időigényes folyamat, amitől nem lehet egyik napról a másikra eredményeket elvárni és főleg nem lehet költségvetési keretszámok teljesítésének alárendelni.