BUX
40021

Vita Merkellel, rettenetes orosz tervek

Bár Angela Merkel német kancellár és Jaroslaw Kaczynski lengyel pártelnök találkozójáról alig szivárgott ki valami, némi üzengetésből azért kiderült, hogy jókora feszültség lehet közöttük. Kaczynski elfogadhatatlannak tartja a kétsebességes EU-t, amiben Merkel nem lát semmi kivetnivalót.

Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2017. február 12. vasárnap, 09:06

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a parlamentben hosszú beszámolót tartott az ország külpolitikájának elmúlt egy évéről és a jövőbeli törekvésekről. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a varsói vezetés még nem döntötte el, milyen taktikát kíván folytatni a brexittel kapcsolatos tárgyalásokon.

Bár az egyeztetés uniós szinten zajlik majd, a válási megállapodásra rá kell bólintania az EU-ban maradó 27 tagország parlamentjeinek. Érhető, hogy a lengyel diplomácia prioritása a Nagy-Britanniában élő egymillió lengyel vendégmunkás érdekeinek védelme - emelte ki a Bloomberg.

Az EU-val kapcsolatban Waszczykowski úgy fogalmazott, hogy céljuk, nem az unió lerombolása, hanem javítása. A nemzeti egoizmusok által irányított Európához való visszatérés éppen olyan káros lenne, mint az integrációs utópiák megvalósításának erőltetése. Az utóbbiaknak sem a szociális, sem a politikai feltételei nincsenek meg.

A főnök is ezt mondta

Az utóbbi megjegyzéssel a külügyminiszter visszhangozta a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski szavait. Lengyelország tényleges vezetője Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy káros lenne a kétsebességes - a centrumában erősen, a perifériáján gyengébben integrált - Európa modelljének követése.

Kaczynski szerint ez szétszakítaná a ma ismert EU-t, és azoknak, akik ezt szorgalmazzák, tisztában kell lenniük a következményekkel. Merkel azonban azt hangsúlyozta, hogy az európai alapszerződés lehetőséget nyit arra, hogy az unió országai különböző sebességgel közeledjenek egymáshoz. Az eurózóna formájában egyébként már ma is létezik egy az EU-nál szorosabban integrált országcsoport.

Szürke zónát akarnak az oroszok

Waszczykowski beszélt arról is, hogyan látják az orosz külpolitikát Varsóban. Szerintük az mutatja meg Moszkva igazi szándékait, hogy felfüggesztette az USA-val az orosz atomfegyverekhez felhalmozott  plutónium hasznosításáról kötött megállapodás végrehajtását. Moszkva ezzel növeli a nyomást a Nyugatra, miközben a NATO kötelékeinek visszavonását követeli az egész kelet-közép-európai régióból.

Az itt lévő államokat, amelyekben több tíz millió ember él, át akarják alakítani a Nyugat- és Kelet-Európa közötti szürke zónává, a nagyhatalmak "vadászterületévé". Ez a gazdasági-politikai bizonytalanság térségévé tenné a régiót, az embereknek instabil viszonyok között kellene élniük. Bár ezt természetesen elutasítják, a lengyel diplomácia  arra törekszik, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakítson ki Lengyelország és Oroszország között.

USA, menekültek

Ehhez jó alapot kínálhat, hogy a varsói kormány úgy látja: az USA az új washingtoni adminisztráció felállása után is kitart a NATO mellett, teljesíti a katonai szövetségi rendszerben vállalt kötelezettségeit. Waszczykowski az európai bevándorlási válsággal kapcsolatban elismételte, hogy országa elsősorban a háborús övezetekben, illetve az ezekből menekülőket befogadó szomszédos államokban akarja segíteni a menekülteket.