Vitára alkalmatlan a bankmentő csomag

Az országgyűlés költségvetési bizottsága ma második nekifutásra is alkalmatlannak találta a kormány bankmentő csomagját, mivel azt csak a MSZP-s képviselők támogatták.
Papp Zsolt, 2008. november 17. hétfő, 12:58
Fotó:

A döntés ellenére megkezdődhet a vita a plenáris ülésen, ugyanis a házszabály szerint a kormány előterjesztéseit akkor is meg kell tárgyalni, ha a bizottságok leszavazzák azt.

A Fidesz, az MDF és az SZDSZ képviselői szerint hiba és jogilag is kifogásolható, hogy az állam az új törvény szerint akár a bankok akarata ellenére is beszálljon tőkével a pénzintézetekbe. Az ellenzék szerint a tőkeemelés erőltetése helyett a pénzügyi közvetítőrendszer likviditását kellene növelni.

Veres János pénzügyminiszter szerint nem arról van szó, hogy a kormány bármelyik magyar bankban állami tőkét szeretne tenni, pláne teljesen államosítani azt, ám ha erre mégis szükség lenne a pénzügyi szektor stabilitása miatt, akkor előre kell szabályozni ezt a kérdést.

Az előzetes tervek szerint a bankmentő csomag az CIB, az MKB és az OTP bankra vonatkozhatott volna. A három pénzintézet azonban korábban úgy nyilatkozott, nem tart igényt állami segítségre sem tőke, sem állami garancia formájában. Ugyanakkor a mostani törvényjavaslat a bankmentő csomagot minden hazai pénzintézetre kiterjesztené.

HOZZÁSZÓLÁSOK