Vitáznak a miniszterek a német recesszióról

A pénzügyminiszter óvatosságra int, a gazdasági miniszter ugyanakkor - a gazdasági szférával karöltve - már a válság végét vizionálja Németországban.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 17:25
Fotó:

Nincs egyetértés a német döntéshozók közt a válság végét illetően: míg pár nappal ezelőtt Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter már a közeljövőben a recesszió végét vizionálta, Peer Steinbrück pénzügyminiszter még óva intett a túlzott optimizmustól.

Igaz, hogy Európa legnagyobb gazdasága már a recesszióból való kilábalás jeleit mutatja, a fogyasztás meglepően jól alakul, a munkanélküliségi adatok pedig júliusban a vártnál jobban alakultak, de a munkaerő-piac valós helyzete majd csak a negyedik negyedévben vagy 2010 első félévében mutatkozik meg, mert az egy évre szóló munkanélküliségi segélyek akkor fognak kifutni - indokolta aggodalmát a miniszter.

A vezető közgazdászok ugyanakkor látszólag nem osztják Steinbrück félelmeit, s az első negyedév 3,8 százalékos visszaesése után az április-júniusi időszakban már enyhe pluszt valószínűsítenek, s többségük az év végén, valamint a jövő év elején komoly erősödésre számít.

A kilátásokat mérlegelve az egész gazdasági szféra optimistának mutatkozik, jól jelzi ezt az Ifo-index értékének meglepően gyors ütemű emelkedése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK