Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták - idézi a Greek Reporter című görög napilap honlapját az MTI.

A teherhajó több ezer - minden bizonnyal borral töltött - amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.