Vizsgálják a Goldman szerepét a görög válságban

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megvizsgálja a Goldman Sachs és egyéb bankok szerepét a görög válság kirobbanásában - jelentette be csütörtökön Ben Bernanke.
NAPI, 2010. február 26. péntek, 12:29
Fotó:

A Kongresszus előtti meghallgatásán Bernanke arra az aggodalomra reagálva, miszerint nőtt a piacokon az instabilitás a derivatívákkal (CDS) való kereskedelem megugrásával, megjegyezte: a CDS-ek alkalmasak a befektetők csőd elleni biztosítására, de kontraproduktívvá válnak, amint ezeket az eszközöket nemzetközi szinten cégek és országok destabilizálására kezdik el használni.

A Financial Times tudósítása szerint az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC is vizsgálja a derivatívákkal való kereskedelem során történő visszaélések, illetve a CDS-ek és más átláthatatlan pénzügyi eszközök használatának lehetséges destabilizáló hatását. Ezt a felügyelet szóvivője is bejelentette.

Az amerikai bejelentés azt követően történt, hogy Angela Merkel német kancellár kijelentette, a G20-ak vizsgálják a CDS-ek spekulatív használatának betiltási lehetőségét.

Emellett ismételten felerősödtek a görög állampapír értékesítéssel és egy esetleges leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak is, amely az ország adósságának refinanszírozását is megnehezítheti a pénzpiacokról.

HOZZÁSZÓLÁSOK