Strasbourgi plenáris ülésén a testület 331 szavazattal, 126 ellenszavazattal és 12 tartózkodással mellett foglalt állást amellett, hogy a vízummentesség révén a koszovói állampolgárok bármely 180 napos időszakban 90 napig tartózkodhatnának az Európai Unióban vízum nélkül abban az esetben, ha biometrikus útlevéllel rendelkeznek. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus, vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem.

A koszovói vízummenteség megadása nincs hatással az egyes uniós tagállamok Koszovó státuszával kapcsolatos magatartására. Öt tagállam ugyanis - Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország - továbbra sem ismeri el Koszovót önálló államként. Mint közölték, a lépést az indokolja, hogy Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben bevezették a vízummentességet, így Koszovó maradt az egyetlen balkáni ország, amely állampolgárainak még mindig vízumra van szüksége az unióba utazáshoz.

A javaslat életbe lépéséhez az Európai Parlament és a tagállamok szakminisztereiből álló Tanács megállapodása is szükséges, de mivel az utóbbi még nem alakította ki álláspontját.