Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az orosz-magyar kapcsolatokban jelentős fejlődést sikerült elérni, új szintre lépett az együttműködés, az elnök aláhúzta, hogy ennek folytatódásában bízik, az együttműködés szorosabbra fűzésével más területeken is" - állt a Kreml hivatalos oldalán.

Az Index szerint Paksot Putyin külön nem említette, ami érdekes, mert a Törökországnak küldött üzenetben szót ejt az akkuyui atomerőműről.

A jókívánságlistát az orosz abc szerint állították össze, így az ország nemzetközi prioritásaira nem lehet belőle következtetni. Ettől függetlenül érdekes, hogy Vlagyimir Putyin egy el nem ismert köztársasággal kezdte a felsorolást: a hivatalosan Grúziához tartozó, de Oroszország által egyoldalúan önálló államként elismert Abházia vezetője kapott jókívánságokat. Befértek a a Független Államok Közösségének országai és az Abháziához hasonló helyzetben lévő Dél-Oszétia is.

Putyin Nagy-Britanniának is küldött üzenetet, bár a két ország viszonya nem túl rózsás. A sorban volt még Vietnam, Kína, Monaco, Németország, Olaszország Finnország, Csehország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Dél-Korea, Japán. Utóbbi a II. világháború vége óta jegelt, de létező területi vita miatt fontos, bár a nyilatkozatokon túl nincs jele annak, hogy a vitát rendezni lehetne - hogy végre békeszerződést is kössön a két ország 73 év után - írja az Index.

Az orosz abc szeszélyei révén az Egyesült Államok és Törökország vezetői is egymás mellé kerültek a jókívánságlistán. Donald Trumpnak Putyin azt üzente, hogy a két ország kapcsolata meghatározó eleme a világnak, ezért Oroszország nyitott a párbeszédre. Recep Tayyip Erdogan levelében Putyin konkrét projektekre is kitért, akkuyui atomerőmű, gázipari együttműködés és a szíriai rendezés.

Akik nem kaptak

Jókívánság nélkül maradt Észak-Korea, nem meglepő módon Ukrajna, kimaradtak a balti államok, Lengyelország, Szlovákia és az egykor partnernek tekintett Macedónia. A NATO-hoz csatlakozott Montenegro sem kapott üdvözletet, nincs ott a semleges Svédország, az EU-n kívüli, de NATO-tag és Oroszországgal szomszédos Norvégia, sem Franciaország, sem a Benelux-államok és nem kapott a jókívánságokból az Európai Unió sem, miközben Putyin a Fifa vezetésének küldött üdvözletet.