Putyin üzent Orbán Viktornak

Az Index összeszedte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, mely országoknak küldött jókívánságokat év végén. Ezek fontos üzenetet hordozhatnak, mint ahogy az is, ha egy ország nem szerepel a listán.
Szász Péter, 2018. december 31. hétfő, 15:33
Fotó: Reuters - Pavel Golovkin

"Az orosz-magyar kapcsolatokban jelentős fejlődést sikerült elérni, új szintre lépett az együttműködés, az elnök aláhúzta, hogy ennek folytatódásában bízik, az együttműködés szorosabbra fűzésével más területeken is" - állt a Kreml hivatalos oldalán.

Az Index szerint Paksot Putyin külön nem említette, ami érdekes, mert a Törökországnak küldött üzenetben szót ejt az akkuyui atomerőműről.

A jókívánságlistát az orosz abc szerint állították össze, így az ország nemzetközi prioritásaira nem lehet belőle következtetni. Ettől függetlenül érdekes, hogy Vlagyimir Putyin egy el nem ismert köztársasággal kezdte a felsorolást: a hivatalosan Grúziához tartozó, de Oroszország által egyoldalúan önálló államként elismert Abházia vezetője kapott jókívánságokat. Befértek a a Független Államok Közösségének országai és az Abháziához hasonló helyzetben lévő Dél-Oszétia is.

Putyin Nagy-Britanniának is küldött üzenetet, bár a két ország viszonya nem túl rózsás. A sorban volt még Vietnam, Kína, Monaco, Németország, Olaszország Finnország, Csehország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Dél-Korea, Japán. Utóbbi a II. világháború vége óta jegelt, de létező területi vita miatt fontos, bár a nyilatkozatokon túl nincs jele annak, hogy a vitát rendezni lehetne - hogy végre békeszerződést is kössön a két ország 73 év után - írja az Index.

Az orosz abc szeszélyei révén az Egyesült Államok és Törökország vezetői is egymás mellé kerültek a jókívánságlistán. Donald Trumpnak Putyin azt üzente, hogy a két ország kapcsolata meghatározó eleme a világnak, ezért Oroszország nyitott a párbeszédre. Recep Tayyip Erdogan levelében Putyin konkrét projektekre is kitért, akkuyui atomerőmű, gázipari együttműködés és a szíriai rendezés.

Akik nem kaptak

Jókívánság nélkül maradt Észak-Korea, nem meglepő módon Ukrajna, kimaradtak a balti államok, Lengyelország, Szlovákia és az egykor partnernek tekintett Macedónia. A NATO-hoz csatlakozott Montenegro sem kapott üdvözletet, nincs ott a semleges Svédország, az EU-n kívüli, de NATO-tag és Oroszországgal szomszédos Norvégia, sem Franciaország, sem a Benelux-államok és nem kapott a jókívánságokból az Európai Unió sem, miközben Putyin a Fifa vezetésének küldött üdvözletet.

HOZZÁSZÓLÁSOK