Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orosz parlamenti képviselők benyújtották a Duma elé azt a törvényjavaslatukat, amely szerint az ország elnökeit életük végéig tartó immunitás illeti meg bármiféle büntetőjogi felelősére vonás alól - vette át az Interfax hírét a Moscow Times. A tervezetet a nyáron népszavazáson elfogadott alkotmányreform kiegészítéseként terjesztették be.

A jelenlegi szabály szerint a regnáló elnök ellen nem lehet büntetőjogi vagy más felelősségre vonási eljárást indítani addig, amíg hivatali idejét tölti. Ezt terjesztené ki, ha elfogadják, az Andrej Klishasz vezette képviselő-csoport indítványa. Klishasz a törvényhozás felső háza, a Szövetségi Tanács alkotmányügyi bizottságának elnöke.

A javaslat tartalmaz egy lehetőséget, amely mégis lehetővé tenné a jelenlegi és volt elnökök bíróság elé idézését. E szerint ha három hónapon belül a Duma mindkét házának kétharmada megszavazza, akkor ez az immunitás felfüggeszthető. Ezt a szabályt akkor alkalmaznák, ha kiderülne, hogy az illető hazaárulást vagy más súlyos bűncselekményt követett el.

Az új tervezet azt követően kerül a képviselők elé, hogy maga Vlagyimir Putyin államfő is beterjesztett egy törvényt az alkotmányreform keretében, amely a volt elnököknek életfogytig szóló helyet biztosítana a szenátusban, azaz a Szövetségi Tanácsban. A Kreml szerint az életfogytig tartó jogosultságok biztosításával számos más ország példáját követik, ezért nincs itt semmi látnivaló.

Az alkotmányügyi reform lehetővé teszi Putyin két további újraválasztását Oroszország elnökévé, így 2036-ig hatalmon maradhat. Ha a visszavonulás mellett döntene, akkor az új szabályok elfogadása esetén meglehetősen védetten tölthetné boldog, békés nyugdíjas éveit.