Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország 300 fős katonai tanácsadói különítményt küldött a Közép-afrikai Köztársaságba az ország vezetésének kérésére, mivel attól tartanak, hogy a választások előtt puccsal döntik meg a Moszkvával jó viszonyt ápoló rezsimet - adta hírül a Moscow Times. Az orosz külügyminisztérium állásfoglalása szerint azonnal válaszoltak a kérésre, az Afrikába küldött csapat feladata az ottani katonai személyzet kiképzése lesz a kér ország között érvényben lévő támogatási szerződés alapján.

A Közép-afrikai Köztársaság kormányának bejelentése szerint Oroszország és Ruanda segítségét kérték, miután az ország három lázadó csoportja a hét végén egyesítette erejét, és elindult a főváros Bangui felé. Az ENSZ békefenntartó erői (MINUSCA) arról adott hírt, hogy az előretörést megállították és egyes helyeken visszavetették. Az orosz külügyet ennek ellenére aggasztja a biztonsági helyzet romlása az afrikai országban, miután a lázadók az oroszok tudomása szerint külső segítséget kapnak.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes tagadta, hogy orosz csapatokat küldtek volna a Közép-afrikai Köztársaságba, megjegyezve, hogy a katonai tanácsadók eddig is ott tartózkodtak. Szerinte az elnökválasztást december 27-én rendben meg fogják tartani annak ellenére, hogy a romboló erők meg akarják azt zavarni. A Kreml 2018 óta támogatja diplomáciai úton, illetve pénzügyileg a nehéz helyzetben lévő afrikai országot, amely jelentős arany- és gyémántbányákkal rendelkezik. Az orosz jelenlét még a szovjet időkben gyökerezik, amikor Moszkva fegyvereladásokkal és katonai kiképzéssel vívta a hidegháborút egyik csatáját az afrikai harcmezőn.