Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megelőzte a népszerűségi versenyen orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint - idézte az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center szeptemberi felmérését a bne IntelliNews régiós hírportál. Más szóval az ukrán politikus, aki korábban egy szappanopera szereplőjeként gúnyolta ki hazája politikusait, majd 2019-ben elindult és nyert az ukrán elnökválasztáson, hazai pályán győzte le orosz ellenfelét.

A közvélemény-kutatás szerint Zelenszkij népszerűségi indexe a júliusi 58 százalékról 71 százalékra ugrott, míg Putyiné 68 százalékról 67-re morzsolódott le. Ez az első eset, hogy bárki meg tudja előzni az orosz államfőt saját hazája népszerűségi listáján. Zelenszkij áprilisban nagy különbséggel győzte le a regnáló elnököt, Petro Porosenkót, majd frissen alapított pártja hasonló győzelmet aratott a júliusi parlamenti választásokon.

Valamit történik

Programjának fő eleme a korrupció elleni harc, az oligarchák kiszorítása a politikai hatalom befolyásolásából. Az ukrán elnök nemrégiben nagy PR-sikert ért el azzal, hogy néhány hónappal hatalomra kerülése után sikerült tető alá hoznia egy fogolycserét Oroszországgal, amelyben főként a délkelet-ukrajnai polgárháborúban fogságba esett katonák térhettek vissza hazájukba mindkét oldalon. Ez volt az első nagy fogolycsere a 2014-ben kirobban konfliktus kezdete óta.

Zelenszkij rendkívül népszerű hazájában, mivel az ukránok úgy érzik, hogy megválasztásával végre jó irányba indult el az országuk a 2014-es kijevi Európa-párti demonstrációk óta. Vonzereje részben azért lehet erős, mert Ukrajnában az elmúlt évtizedben élénk, valódi tétre menő, tiszta, demokratikus választások követték egymást, miközben Oroszországban nincs tétje a szavazásoknak és sok a csalás.

Demonstrációs hatás

A hivatalos orosz állami média igyekezett elhallgatni és leértékelni az ukrajnai választásokat, ám a befolyása gyengült az elmúlt években, miután a fiatal oroszok többsége inkább az interneten tájékozódik, ahol láthatja a valóságot Ukrajnával kapcsolatban. Zelenszkij ráadásul jelentősen támaszkodott a közösségi médiára elnökválasztási kampányában. Így az oroszok is láthatják, hogy az ukránok valódi lehetőségek között választhatnak, míg nekik marad Putyin és a kormánypárt, és az utóbbit jelentős választási csalások segítik.

Nemrégiben még élesebbé vált az ellentét a két ország között, miután a hatóságok brutálisan léptek fel a Moszkvában éppen a helyhatósági választások tisztaságáért tüntető demonstrálókkal szemben. Hangadóik ellen eljárásokat indítottak, és adminisztratív kifogással megakadályozták az ellenzéki jelöltek indulását. Ukrajna összességében egyfajta mintaként szolgál Oroszországnak, megmutatva, hogy Kelet-Európában is el lehet mozdulni a valódi demokrácia felé az uram-bátyám politikai rendszertől.