A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a jelenlegi alkoholfogyasztás Oroszországban fejenként évi 17 liter tiszta szesznek felel meg, vagyis az Egészségügyi Világszervezet által veszélyhatárnak minősített 8 liter több mint kétszerese.

Az oroszok 76 százaléka fogyaszt rendszeresen alkoholt, és évente 75 ezer ember halálát okozza közvetlenül szeszes ital. A törvényjavaslatot benyújtó Anton Beljakov szerint az oroszok átlagosan 14 éves korukban kezdenek inni.

Valerij Zubkov miniszterelnök-helyettes szerint viszont javul a helyzet: két év alatt 18-ról 15 literre csökkent a fogyasztás, amit a politikus az alkoholfogyasztás korlátozására hozott intézkedések sikerének tulajdonított. Ugyancsak pozitívan értékelte, hogy a fogyasztásnak csak valamivel több mint 20 százalékát adták az illegális szeszfőzdék termékei, míg néhány évvel ezelőtt ez még közel 50 százalék volt − mondta a Rosszijszkaja Gazetának adott interjújában. A kormány azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra a jelenlegi felére csökkenti az alkoholfogyasztást.

A hivatalos adatok eltérnek a Beljakov által idézettektől. Ezek szerint évente "csak" több mint 23 ezren halnak meg alkoholmérgezésben, de mintegy félmillióan a közvetlenül az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható betegségekben.