Von de Leyen: tisztességesen meg kell hallgatnunk Lengyelországot és Magyarországot is

Sokkal árnyaltabb megközelítésre van szükség az Európai Unióban az olyan tagállamokkal szemben, mint Lengyelország és Magyarország - mondta a The Guardian című lapnak adott interjújában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság kedden megválasztott elnöke. A cikket a hvg.hu szemlézte.
Domokos Erika, 2019. július 18. csütörtök, 22:36
Fotó: Reuters - Francois Lenoir

A német politikus az Európai Parlament előtt elmondott beszédében is utalt rá, hogy a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot, és ezt várja tőle több őt támogató képviselőcsoport is. Von der Leyen pontos részletekről ugyan nem beszélt, de egy új mechanizmust szeretne felállítani, amivel folyamatosan lehet monitorozni a tagállamokat - írta a hvg.hu.

Az interjúból ugyanakkor az is kiderült, hogy a bizottsági elnök nem akarja figyelmen kívül hagyni az eljárás alatt álló tagállamok (így Lengyelország és Magyarország) érveit sem.

"Úgy gondolom, őket is tisztességesen meg kell hallgatnunk. A lengyelek például indokoltan hivatkoznak arra, hogy másfélmillió embert fogadtak be Ukrajnából, egy olyan országból, mely évek óta egy hibrid háború helyszíne, melyben emberek halnak meg. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagynunk" - mondta von der Leyen.

Az új EB-elnök azt is hangsúlyozta, hogy a kvótarendszer mellett érvelő országok már dolgoznak a megoldásokon. Ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy minden tagállamnak szerepet kell vállalnia a szolidaritásból valamilyen módon.

HOZZÁSZÓLÁSOK