Már üzentek az amerikaiak von der Leyennek

A transzatlanti kereskedelmi tárgyalások újraélesztésére szólította fel Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság megválasztott elnökét Gordon Sondland, az Egyesült Államok uniós nagykövete - írta pénteki cikkében a Politico az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. július 19. péntek, 17:58
Fotó: Reuters

A diplomata a brüsszeli hírportálnak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy von der Leyen új életet tud majd lehelni a megrekedt folyamatba.

Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy Washington kész autóipari importvámokat vagy más, "azonnali pénzügyi következményekkel járó" intézkedéseket elrendelni, amennyiben nincs előrelépés a tárgyalásokon vagy például egyes tagállamok digitális adó bevezetéséről döntenek.

Sondland kijelentette, hogy rendkívül derűlátó von der Leyen megválasztásával kapcsolatban, reméli, hogy kész lesz konstruktív egyeztetésbe kezdeni. Mint mondta, ez nagyszerű lehetőség arra, hogy a felek "tiszta lappal" kezdjenek.

Leszögezte, az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyos mezőgazdasági termékek is részét képezzék majd a kereskedelmi egyezménynek, ezt azonban az EU több tagországa tiltakozása nyomán kifejezetten kizárta.

"Kezdetben nem kell hatalmas mennyiségeket érintenie, ez idővel emelkedhet, de a kaput meg kell nyitni az agrártermékek előtt, ennek hiányában nem hagyná jóvá a megállapodást az amerikai kongresszus" - fogalmazott Sondland.

A nagykövet végezetül hangsúlyozta, minden korábbinál erősebb a meggyőződése, hogy Donald Trump elnököt jövőre újra fogják választani.

Sabine Weyand, az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának vezetője vasárnap Washingtonba látogat, ahol tárgyalásokat folytat hivatali partnereivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.07.19 19:48

@CoolKoon: Egyértelmű, ez egy durva, pofátlan zsarolás. Pont olyan, mint amit most a törökökkel csinálnak, az SZ-400 miatt.
De, a fák nem nőnek az égig, még ha seggfej Trump azt is hiszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2019.07.19 18:46

Ja. Fenyegetőzéssel és zsarolással biztosan jobb megállapodást fognak tudni kialkudni az amerikaiak. Ezek tényleg nem fogják fel hogy Nyugaton a gengszterektől hánynak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html