A német alkotmánybíróság kedden kihirdetett ítéletében három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítését támogatni hivatott kötvényvásárlási programját, máskülönben a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne - írta az MTI.

Az uniós bizottság elnöke nyilatkozatában kiemelte, a német alkotmánybíróság határozata az Európai Unió két témakörét, a közös uniós fizetőeszköz, az euró rendszerét és az európai jogrendszert helyezi reflektorfénybe.
Ezzel összefüggésben kijelentette: az Európai Bizottság fenntart és védelmébe vesz három alapelvet, amelyek szerint az Európai Unió monetáris politikája kizárólagos hatáskörébe tartozik, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, valamint az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra.

Az uniós jogra vonatkozóan utolsó szó joga mindig az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságáé - közölte Van der Leyen.

Az Európai Bizottság feladata az eurórendszer és az uniós jogrendszer megfelelő működésének biztosítása. Ezért az uniós bizottság a német alkotmánybíróság határozatának részletes elemzésébe kezd, és megvizsgálja, hogy annak eredménye fényében milyen lépésekre van szükség, amelyek között szerepelhet akár a kötelezettségszegési eljárás megindításának lehetősége is.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amelyet mindenkor meg kell védenünk. Ez tart össze bennünket, ez az, amiért küzdünk - fogalmazott Ursula von der Leyen.