Vonakodva adja ásványkincseit Grönland

A választók úgy ítélték meg, hogy az előző kormány túl könnyen adta oda a bányászati licenceket a külföldi vállalatoknak.
Komócsin Sándor, 2013. március 18. hétfő, 16:31
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A helybéli bennszülött eszkimók (inuitok) közül való hölgy, Aleqa Hammond Siumut pártja nyerte meg a múlt héten tartott választásokat Grönlandon, így ő lett az 57 ezer lakosú, Dániához tartozó sziget következő miniszterelnöke. Győzelmét annak köszönheti, hogy azt ígérte: kormánya szigorúbban fogja ellenőrizni az ország nyersanyagkincseinek kiaknázására pályázó vállalatokat, a bányászati engedélyek kiadásakor nem engednek a környezetvédelmi és a szociális szempontok figyelembevételéből.

A világ legnagyobb szigetének fővárosában, a 15 ezer lakosú, két közlekedési lámpás csomóponttal rendelkező Nuukban egymásnak adják a kilincset az EU, az USA és Kína vezető politikusai, miután a globális felmelegedés következtében óriási nyersanyagkincsek váltak elérhetővé. A választók úgy ítélték meg, hogy az előző kormány túl könnyen adta oda a bányászati licenceket a külföldi vállalatoknak: az engedélyek száma 150-re nőtt az egy évtizeddel ezelőtt nyilvántartott kevesebb mint tízről. Hammond felül akarja vizsgálni például a London Mining Plc-vel kötött 2,3 milliárd dollár értékű vasércbányászati szerződést. A cég kétezer kínai munkást alkalmaz, akik a grönlandi minimálbérnél olcsóbban dolgoznak. Ezzel egyidejűleg fel kívánja oldani a radioaktív anyagok kitermelésének tilalmát, amivel hozzáférhetővé válnak a ritkafém-készletek. Ezek nélkülözhetetlenek az elektromos eszközökben, ám jelenleg Kína majdhogynem monopóliumot élvez bányászatukban.

HOZZÁSZÓLÁSOK