A legjobb mód arra, hogy megszabaduljunk a láztól, ha összetörjük a hőmérőt - erre gondolhattak a lengyel Vasúti Szállítás Hivatala (UTK) munkatársai, akik megadták az ország vonatainak késési adatait. Nagy javulásról számolhattak be 2019 első hónapjaiban, más kérdés, hogy ezt úgy érték el, hogy megváltoztatták a késés fogalmát - derült ki a Rzeczpospolita cikkéből.

Eddig a személyvonat késése akkor nem számított nem késésnek, ha 4 perc 59 másodperccel érkezett később a menetrendben megadottnál. Ezt a küszöböt 5 perc 59 másodpercre vitték fel - és máris javult a statisztika. A hivatal azzal magyarázza a változtatást, hogy alkalmazkodni akarnak az unió olyan államainak szabályaihoz, mint Németország, Franciaország és Belgium.

A jótékony beavatkozásnak köszönhetően az év első negyedében Lengyelországban pontosan érkezett a vonatok 93,06 százaléka. A lengyel Intercityknek rettenetes eredményeik voltak 2018-ban, de most már itt is látni a javulást. Hozzájuk képest a cseh intercytik (Leo Express) rosszul kezdték az évet - hiába késhetnek többet "büntetlenül".