Drágább lett a vöröshagyma, mint a banán Szerbiában

Mintha Afrikában élnénk, az utóbbi hetekben a piacokon a vöröshagymáért többet kell fizetnünk, mint egy kilogramm banánért - panaszkodnak a Vajdaságban élők.
Barabás Júlia, 2019. június 2. vasárnap, 07:20
Fotó: Shutterstock

A hagymatermelők és a -kereskedők azt mondják, csak átmeneti az vöröshagyma áremelkedése Szerbiában, mert jelenleg külföldi vöröshagymát lehet csak kapni a piacon, ami megváltozik, ha megérkezik a hazai termés - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A vöröshagyma kilogrammja 120-150 dinárba (320-400 forint) kerül, míg egy kilogramm banánért 100 legfeljebb 140 dinárt kell fizetni. A kereskedők a hagymát jelenleg Ukrajnából, Fehéroroszországból és Albániából importálják. Kisebb mennyiség érkezik nyugatról, elsősorban Hollandiából, amely a legnagyobb vöröshagyma-termesztő Európában- Ott kevesebb jut most exportra a tavalyi szárazság miatt.

A nagykereskedők arra számítanak, hogy heteken belül legfeljebb 90 dinárba kerül majd a vöröshagyma. Szerbia egyébként a 62. azon a listán, amelyen a legnagyobb vöröshagyma-termesztőket tartják számon a világon. Ami ennek a zöldségnek az exportját illeti, ott az 54. helyen szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK