Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei államfőválasztásra készülő Andrzej Duda lengyel elnök Katowicében bányászokkal találkozott, ahol azt javasolta a Szolidaritás szakszervezet jelenlegi vezetőjének, Piotr Dudának, hogy az idei év első Szolidaritás-ülését az elnöki palotában tartsák meg - írta a gazeta.pl. Ez a javaslat felháborította Lengyelország béke Nobel-díjas volt államfőjét, Lech Walesát, aki a közösségi médiában üzent a jelenlegi elnöknek:

"Mint a Szolidaritás egyik megalkotója és kezdeti vezetője ameddig az elnöki hivatalt elfoglaltam, megtiltom önnek, hogy a Szolidaritásra hivatkozzon. Az olyan magatartás, mint amit ön képvisel, ami összeomlasztja a hatalom hármas megosztását, amiért a Szolidaritás olyan sokat küzdött, sérti az alkotmányt és manipulál" - írta a Twitteren.

Duda katowicei gyűlésén arról beszélt, hogy a Szolidaritás egy alulról felfelé épülő tömegmozgalommá vált, amely szabadság akaratát fejezi ki. Ezt a szabadságot elérte, mégpedig békésen, fegyveres harc nélkül. Szerinte a bányászok és a szakszervezet támogathatná a kormány igazságügyi reformját, amely bírálói szerint megszüntetni a hatalmi ágak megosztását, az igazságszolgáltatás és a végrehajtói, illetve törvényhozói hatalom szétválasztását. Duda és kormány azonban a bíróknak meg kell érteniük, hogy a valóságban mi az ő szerepük a lengyel államban.