Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az Európai Unió teljesen más körülmények között jött létre, mint amilyenekkel ma van dolgunk. Többször figyelmeztettem Németországot és Franciaországot, hogy nem lehet megmenteni az uniót, amelynek tagállamai túlságosan eltérő állapotban vannak. A legegyszerűbb az lenne, ha felszámolnák az EU-t a jelenlegi formájában, és elölről kezdenék Európa integrációjának projektjét, de nem hallgattak rám" - idézte az onet.pl a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel államfőt, aki a a svéd Aftonbladet című lapnak adott interjút.

Walesa szerint minden uniós tagállamnak újra kérnie kellene felvételét a közösségbe. Ezt megelőzően alkossanak egy listát tíz kötelezettséggel, amelyet minden tagjelöltnek alá kell írnia, ha be akar lépni az új unióba, de emellett legyen tíz jog is, amelyet garantálnak nekik.

"A fejlődésnek időnként nagy lépést kell tennie ahhoz, hogy előre haladhasson. Így volt ez akkor, amikor rövid idő alatt átléptünk a kommunizmusból a demokráciába. Most ismét ilyen nagy lépéseket kell tennünk" - fejtegette a Szolidaritás szakszervezet legendás vezére, hozzátéve, hogy szerinte a nyugati világ rossz irányba halad.

Az Aftonbladet felhívja a figyelmet arra, hogy a 75 éves Walesa, aki Gdanskban fogadta az újságírójukat, remek formában van. A svéd lap drasztikusnak értékeli a volt államfő javaslatát az EU felszámolásáról. Meglepőnek tartják az ötletet annak tükrében, hogy a Szolidaritás volt vezetője az egyesült Európa koncepciójának szóvivője, illetve bírálja a lengyelországi és a magyarországi kormányt, mert álladó konfliktusba kerülnek Brüsszellel.