Washington: elszámolta magát a hitelminősítő

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát. Az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta a hitelminősítőt, hogy a döntés előkészítésekor kétezer milliárd dollárral elszámolta magát, a jegybank pedig közölte: a visszaminősítés nem teszi kockázatosabbá az amerikai állampapírokat.
NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 6. szombat, 11:42
Fotó: Napi.hu

A hitelminősítő pénteki közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

A leminősítés nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetésének tekintett amerikai állampapírok adósosztályzata rosszabb lett, mint a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké. Emiatt drágulhat az amerikai adósságszolgálat finanszírozása.

John Chambers, az S&P értékelő bizottságának vezetője a CNN amerikai hírtévének nyilatkozva úgy vélte, az Egyesült Államok elkerülhette volna a leminősítést, ha korábban emeli meg az adósságplafont.

Kétségbe vont hitelesség

A washingtoni pénzügyminisztérium válaszul azzal vádolta meg a hitelminősítőt, hogy költségvetési becsléseiben kétezer milliárd dollárral elszámolta magát. Az ügyet ismerő döntéshozók szerint az S&P túl nagy jelentőséget tulajdonít az adósságplafon megemelését megelőző politikai vitáknak, a minisztérium pedig jelezte a számítási hibát, amely - mint a források fogalmaztak - "kérdéseket vet fel az S&P hitelességével kapcsolatban".

Az amerikai jegybank, a Fed és a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) a leminősítést követően röviddel közleményben hangsúlyozták, az S&P lépése nem változtat az amerikai állampapírok vagy a szövetségi kormány garanciájával kibocsátott egyéb értékpapírok kockázatának mérlegelésére vonatkozó szabályokon, így a bankoknak nem kell majd a kormánygaranciával ellátott állampapírok miatt magasabb tőketartalékot képezniük.

Azok a befektetők, amelyeknek elő van írva, hogy csak a legjobb, AAA besorolású papírokba fektethetnek, e bejelentést követően még megúszhatják az amerikai állampapírok eladását, amennyiben csak egy hitelminősítő rontja az amerikai adósbesorolást. Az azonban továbbra is bizonytalan, hogy a különböző derivatívákat, amelyekben fedezetként jelennek meg az amerikai állampapírok, miként érinti a hitelminősítői döntés.

Kínának nincs más választása

Kína a Standard & Poor's lépésére reagálva határozottan elítélte szombaton az Egyesült Államokat amiatt, hogy nem tesz eleget strukturális adóssággondjainak megoldására, és kijelentette, hogy a világnak egy új stabil tartalékvalutára van szüksége a dollár helyett.

A Hszinhua hírügynökségnél megjelent kommentár az első hivatalos kínai reagálás volt arra, hogy az S&P nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.

"Kínának mint a világ egyetlen szuperhatalma legnagyobb hitelezőjének minden joga megvan arra, hogy követelje az Egyesült Államoktól strukturális adósságproblémáinak megoldását, és azt, hogy gondoskodjon Kína dollárban lévő értékpapírjainak biztonságáról" - írta a Hszinhua.

Kínának viszont nincs nagyon más választása, mint vásárolni az amerikai papírokat annak érdekében, hogy a jüan árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartsa.

Az amerikai adósság harmadik legnagyobb finanszírozója Japán. A Wall Street Journal tudósítása szerint egy meg nem nevezett japán vezető tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy az S&P leminősítés nem lesz hatással az ország befektetési politikájára.

A Moody's nem merte meglépni a leminősítést

A washingtoni Kongresszus kedden döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a kongresszusi döntés után, szerda hajnalban megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, a Moody's módszertana szerinti "Aaa" kormánykötvény-besorolását. Előzőleg a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő is gyakorlatilag levette a napirendről az amerikai adósosztályzat rövid időn belüli visszaminősítését.

Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra. A hitelminősítők doyenje, a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.08.07 08:51

@levai jozsef: Egy merő borzalom amit az Obama müvelt évente adósodott el annyit az Usa mint a korábbi elnöki ciklusonként vagyis 4x sebességgel... a haszna se sok volt mert nem indult be a gazdaság bár a nagy likviditás miatt nem dölt össze a világ 2008 ban ... mostmeg a barométert szídja mert rossz az idő :-)

Különben a gyakorlati jelentősége nulla ennek a leminősítésnek , persze pár nap pár hét pánikolgatás azért jár érte !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.08.06 23:34

@levai jozsef:nevetseges,hogy obama a hitelminositot tamadja.mintha a nagy szrert ok lennenek a hibasak,nem pedig a politikusok.ez esetben(szabad)demokrata politikusok.
a leminositeseket itthon is, es az usa-ban is a kormanypartok nehezen viselik.
legalabb ebben hasonlitunk egymasra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.08.06 23:30

@Emerico:
nem kell ezt tul bonyolitani.az snp leertekelte az usa-t mert megerdemeltek.
a tozsde meg esik mert mindenki szarban van.az eu es az usa nyakig ul az adossagban,az elenkito csomagok nem valtak be,a munkanelkuliseg beragadt stb...
nehez raciot talalni a tozsdei mozgasokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.08.06 14:23

Még egy gondolat. Szerintem a nagybefektetők odaát (itt Eu) tudták már azt, hogy el van döntve a leminősítés és a pánik emiatt indult el (mint a Lehman Brothers csődnél), amikor a piac nem tudta kivárni a bekövetkezését a beszakadásnak, hanem elébe ment és pontot tett a végére, mélybe lökte. Most Obama nem tudom mit tesz, hisz megígérte, hogyha lesz megállapodás, akkor nem lesz leminősítés. A megállapodás megtörtént, igaz a politikusok szája íze szerint, kicsit elnyújtva a taknyot, ahelyett, hogy határozottabb dolgokat mondtak, ígértek volna. Amikor kiderült a bennfenteseknél, hogy az SP lép, akkor nekiálltak eladni, magukkal rántva mindent.
Érdekes, hogy a szakadás nem néhány óráig tartott, hanem napokig és senki nem szólalt meg az USA vezetésében, tehát tudtak róla, de nem tudtak mit kezdeni vele, amíg nincs kimondva.
Szerintem most lesz az, amit már sokan hangoztatnak, hogy túl nagy hatalom van a hitelminősítők kezében, ha Obama tényleg olyan gájner gyerek, akkor most odavág nekik, de nagyon keményen. Ha nem, akkor ez nagyon hosszú történet lesz és megint mindenki megszívja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.06 14:22

@Emerico: Már Carter alatt leminősíthette volna ilyen alapon hiszen folyamatosan csak nő és nő és nő az államadóssága... viszont a fizetőképessége korlátlan hiszen ő állítja elő nyomdatechnikai úton a dollárt... most innentől korlátlan fizetőképes azaz A.-s most is max nincs kedve fizetni, de ez nem a gazdaságától függ hanem a politikusok nyavalygásaitól !!

Megirták az újságok, hogy le fogják őket minősíteni... innentől "kénytelenek" voltak leminősíteni az USA.-t, gyakorlatilag az újságirók minősítették le, mert hát mégiscsak disznóság ez a nyakra főre pénznyomtatás !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html