"A kormányban itt úgy gondoljuk - és meglepődnék, ha ezzel mások nem értenének egyet -, hogy egy Oroszországgal helyettesítő erők által vívott háborúba lépni nem olyan dolog, amely Ukrajna érdekében, vagy a nemzetközi közösség érdekében állna" - jelentette ki Psaki. "Nyilvánvaló, hogy a lehetséges lépések mérlegelésénél ezt tényezőként mérlegeljük" - mondta a szóvivő.

Megfigyelők szerint ezzel azt juttatta kifejezésre, hogy Washington habozik felfegyverezni az ukrán kormányerőket. Psaki ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok továbbra is minden lehetséges lépést mérlegel, beleérve azt is, hogy halált okozó katonai eszközöket szállítson az orosz támogatottságú kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló ukrán hadseregnek.

A szóvivő a diplomáciai-politikai utat nevezte a helyes megközelítésnek az ukrajnai válsággal kapcsolatban, de kitért arra is, hogy az egy-két hete mérlegelt lehetőségek nem kerültek le a napirendről. Mint mondta, Washingtonban folytatódnak a belső egyeztetések az Ukrajnának nyújtandó "megfelelő" segítségnyújtásról.