A Heather Nauert szóvivő által aláírt közlemény hangsúlyozza az Egyesült Államok és Egyiptom közötti erős partneri kapcsolatot - amelyet nagyra értékel - és a "stratégiai partnerség további javulását".

A közlemény ugyanakkor utal arra is, hogy Washingtonban észrevételezték az egyiptomi gyülekezési- és szólásszabadság visszaszorításáról megjelent híradásokat a választás előtti időszakban, és Washington "továbbra is bátorítja a politikai részvétel lehetőségeinek szélesítését" az egyiptomiak számára. Az amerikai kormány egyúttal támogatja az alapvető emberi jogok és szabadságjogok tiszteletben tartását is - áll a kommünikében.

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnököt a múlt héten a szavazatok valamivel több mint 97 százalékával választották újra, s a voksolás végleges eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra Kairóban. A választási részvétel 41,05 százalékos volt - közölte sajtóértekezletén Lasín Ibrahim az országos választási hatóság vezetője.

A nemrégiben posztjáról távozott amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson február közepén tett látogatást az arab országban, s akkor hangsúlyozta tárgyalópartnereinek a "hiteles választások" fontosságát. Amerikai sajtóhírek szerint Tillerson felvetett "aggodalomra okot adó" témákat is, például a civil társadalom szabadságának ügyét, vagy a demokratikus folyamat törékenységét.

Képünk forrása: AFP Photo/Mohamed EL-SHAHED