Weber: Európát meg kell védeni a populistáktól és a nacionalistáktól

Elfogadta az európai parlamenti (EP-) választásra készített programját hétfőn Berlinben a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 25. hétfő, 19:50
Fotó: Getty Images

A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot. Ez szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor a testvérpártok egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

A 22 oldalas, A mi Európánk erőssé tesz című programban a CDU/CSU a politikai színtér közepén helyezi el magát, és az európai uniós (EU-) integrációt támogató álláspontot foglal el. Hangsúlyozták: "a világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik", így "értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik" a világban, miközben az EU-n belül "támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták".

Európát meg kell védeni

A mai EU "a mi Európánk, egy kereszténydemokrata, keresztényszociális Európa", amelyet a "politikai közép" olyan politikusai formáltak, mint Konrad Adenauer és Helmut Kohl német kancellárok, és az utóbbi években Angela Merkel, a jelenlegi német kormányfő. Ezt az Európát meg kell védeni a populistáktól és a nacionalistáktól - mondta a közös elnökségi ülés után Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, a CSU politikusa. Hozzátette: az EP-választás a kereszténydemokrata hatások révén kiformálódott Európa megvédése mellett arról szól majd, hogy milyen irányt vesz Európa a következő években, az országok együttműködésének útját járja-e, vagy pedig az önzést, az egoizmust választja.

Az Európai Bizottság elnökeként arra törekedne, hogy a testület összetétele tükrözze az EU lakosságának nemi arányait. Mint mondta, a "genderegyensúly" - nemek közötti egyensúly - jegyében arra kéri majd a tagországok állam, illetve kormányfőit, hogy "ne csak férfiakat küldjetek, hanem nőket is".

Két fő feladat

Az új Európai Bizottságnak két fő feladata lesz munkája kezdetén.

 

  • Az egyik "prioritás, hogy tisztázzuk végre, mit tegyünk a migrációval", amivel kapcsolatban az EU külső határának védelme mellett a szolidaritás ügyében is dűlőre kell jutni.
  • A másik nagy ügy a gazdaság, amellyel kapcsolatban a legfontosabb a növekedés lendületének megőrzése és újabb munkahelyek megteremtése. Itt elsősorban az innováció és a brit EU-tagság megszüntetése után a közösségben maradó 440 millió ember közös, belső piacának erősítésére, valamint minél előnyösebb szabadkereskedelmi szerződések kidolgozására kell összpontosítani - mondta Manfred Weber.

 

Minimális juttatás a menedékkérőknek

A választási programban a menekültüggyel, migrációval kapcsolatban rögzítették, hogy "a mi Európánk vállalja jogi és humanitárius kötelezettségeit", azonban "ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a hozzánk érkező menekültek száma tartósan alacsony maradjon", mert csak így lehet a "valóban védelemre szorulóknak segíteni". Ki kell iktatni a menekültügyi rendszerből a védelemre nem szoruló embereket is vonzó, "téves ösztönzőket", a menedékkérőknek járó juttatások szintjét pedig EU-szerte ki kell egyenlíteni és "a minimumra kell korlátozni".

Kifejtették, hogy úgynevezett európai tranzitközpontokban kell eldönteni, hogy az érkezők közül ki utazhat be az EU területére. A védelemre nem szoruló embereket ezekből a központokból kell visszaszállítani hazájukba. A Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezet feladata "az illegális migránsok továbbutazásának megakadályozása, elhelyezésük a tranzitközpontokban és visszaszállításuk".

A programban azt is rögzítették, hogy érvényben kell tartani azt a szabályt, amely szerint a menedékkérők ügyében az az ország illetékes, amelyben elérték az EU területét, ugyanakkor gondoskodni kell "a szolidáris tehermegosztásról". Mint írták, harmonizálni kell a jog megadására és a menedékkérők, illetve menekültek elhelyezésére, ellátására és befogadására vonatkozó szabályokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.26 10:47

@Demokrata Hungarofil:
Nagy sz*rt, majd a magyarok hitvány fejedelme fog diktálni? Hányszor kell még a nemzetet koncként odadobni ostoba álmokért?
Börtönbe Orbánnal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2019.03.26 10:21

A "Néppárt" a homlokegyenesen ellenkező ideológiákat valló, ostobán felhígított tagság miatt már a közeljövőben szakadásra lesz ítélve. Mi addig maradunk, amíg tudjuk érvényesíteni az érdekeinket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2019.03.26 10:18

@zana: A görögök hogy kezdték? Északról nyomultak be Hellászba és az ott őshonos helótákat részben kiirtották, részben örökös rabszolga sorba süllyesztették. - A zsidó törzsek a sémita őshazából, Arábiából jöttek ki és pusztították el sorra az ott honos kultúrákat, népeket. (Ószövetség) A rómaiak hódításait, népirtásait, a rabszolgatartó birodalmuk történetét mindenki ismeri. A germánok Dánia vidékéről kiindulva pusztították el, igázták le Galliát, egészen a Volgáig nyomultak. - Ha eleink, a hunok nem zavarják vissza őket az Alpokig, akkor ma nem beszélhetnénk különböző európai népekről, csak Nagy-Germániáról...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2019.03.26 10:11

@zana: Ostoba, zsigeri magyar-gyűlölő judeo-bolsevista csökevények hazugság-propagandáját találta meg valami MÉH telepen és újdonságként tálalja nekünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.03.26 09:55

@Warlock: Azért Weber is politikai játszmát játszik. Több bevándorlót már ő sem akar. Viszont a náluk felgyülemlett "problémát" megpróbálják majd szétteríteni. És ebben magunkra maradunk. Pénzt majd szórnak a határvédelemre, de a kvótát valahogyan csak be fogják vezetni.
Németországban is nagy a sz@r. Most hallottam egy ismerősömtől, hogy ott is tele lett a hócipő a bevándorlókkal. Viszont nem lehet beszélni a problémáról (ez halálosan komoly). Igazából mindenki veszteségminimalizálásra játszik ott is. Merkel eltávolítása volt a kezdő lépés. Meglátjuk mi lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html