A migráció kérdése továbbra is nyílt politikai seb a kontinensen és sok kárt okoz, mert megosztottsághoz és vitához vezet, és ezzel akadályozza a munkát a közösség jövőjét tekintve fontos területeken - mondta a politikus a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban, szavai szerint az Európai Bizottság (EB) elnökeként magához vonná a kérdés megoldását.

A brüsszeli testület vezetőjének "be kell mennie a miniszteri tanácsba, ahol a belügyminiszterek ülnek és el kell mondania, hogy barátaim, most tisztáznunk kell ezt az ügyet".

Reméli, hogy az EP-választás után "másmilyen lesz a légkör" és ebben az új helyzetben azt lehet majd mondani, hogy "rendben, a választók megadták nekünk a felhatalmazást, de most aztán neki is kell veselkedni a feladatoknak és meg kell oldani őket" - idézte Manfred Weber szavait az MTI.

A menekültkérdés rendezésének az előfeltétele az EU külső határának ellenőrzése, különben nem lehetséges a megegyezés. Csak akkor lehet belső szolidaritásról és belső menekültkvótáról tárgyalni, "ha biztosítjuk, hogy az állam dönt arról, hogy ki jön Európába és nem az embercsempész bandák" - tette hozzá Manfred Weber.

Az EB elnökeként már a ciklus kezdetétől kiemelt kérdésként kezelné a menekültügyi szabályozást. Véleménye szerint komoly első lépéseket jelentenek Sebastian Kurz osztrák kancellárnak az Ausztria 2018 második félévi soros EU-elnökségének idején tett javaslatai a rugalmas kvótáról, de az elképzelést ki kell egészíteni a határvédelemmel.

Weber elfogadhatatlan tartja az EU-s belügyminiszteri tanács döntését, miszerint 2027-re emelik 10 ezer főre a Frontex létszámát, szerinte ezt sokkal hamarabb, 2022-ig végre kell hajtani.

A politikus szerint egy államnak képesnek kell lennie a határ ellenőrzésére, emellett kell egy "áttelepítési program", mindezt ki kell egészíteni egy gazdasági fejlesztési programmal, egy afrikai Marshall-tervvel.