A politikus ismét felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak és rendezze a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét. Ezekben a pontokban nincs helye vitának. Úgy fogalmazott, hogy az EPP berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Manfred Weber Karlsruhéban beszélt erről a német Kereszténydemokrata Unió európai parlamenti választásokkal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek Münchenben adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat az EPP-n belül. "Fontos jelzés, ha valaki bocsánatot kér megfogalmazásokért. Mindig arra kell törekednünk, hogy hidakat építsünk és elejét vegyük a szakadásoknak. Az EPP ugyanakkor egy értékközösség. Az értékek pedig nem képezik alku tárgyát."

Söder szerint Orbánnak kell döntenie arról, hogy milyen irányt akar követni. "Ennek azonban tartósnak kell lennie. Nincs ugyanis értelme annak, hogy minden héten újabb vitát folytassunk erről." Nem csak Orbán Viktor álláspontjáról van szó ebben a kérdésben. Söder szerint az EPP többi tagpártjánál ismét a bizalom tartós kiépülésére van szükség.

A magyar miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását. Ebben bocsánatot kért a "hasznos idióták" kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.