Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és európai bizottsági elnökjelöltje Lengyelországban tárgyalt - adta hírül az onet.pl. Mások mellett Mateusz Morawiecki kormányfővel is találkozott. Weber úgy keresi a kapcsolatot a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS), hogy az nem tagja az EPP-nek.

A felek az unió vezető testületeinek új személyi összetételéről tárgyaltak, köztük a lengyel jelöltekről is az EU-s szervezetekbe. Weber lengyel sajtóértesülések szerint igyekszik megszerezni PiS támogasát az Európai Bizottság elnökéről folyó vitában.

A lengyel hírportál szerint Weber mérsékelt, igazságos politikus hírében áll. Nem tartják karizmatikusnak, de ezt ellensúlyozhatja azzal, hogy a háttérben kötött kompromisszumok jó brókere. Európai parlamenti választási kampányában - akárcsak azt megelőzően - ellenezte az orosz gázt közvetlenül (Ukrajna kihagyásával) Németországba szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, amit a lengyel politikai elit is elutasít.