Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot. Ez szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor a testvérpártok egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

A 22 oldalas, A mi Európánk erőssé tesz című programban a CDU/CSU a politikai színtér közepén helyezi el magát, és az európai uniós (EU-) integrációt támogató álláspontot foglal el. Hangsúlyozták: "a világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik", így "értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik" a világban, miközben az EU-n belül "támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták".

Európát meg kell védeni

A mai EU "a mi Európánk, egy kereszténydemokrata, keresztényszociális Európa", amelyet a "politikai közép" olyan politikusai formáltak, mint Konrad Adenauer és Helmut Kohl német kancellárok, és az utóbbi években Angela Merkel, a jelenlegi német kormányfő. Ezt az Európát meg kell védeni a populistáktól és a nacionalistáktól - mondta a közös elnökségi ülés után Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, a CSU politikusa. Hozzátette: az EP-választás a kereszténydemokrata hatások révén kiformálódott Európa megvédése mellett arról szól majd, hogy milyen irányt vesz Európa a következő években, az országok együttműködésének útját járja-e, vagy pedig az önzést, az egoizmust választja.

Az Európai Bizottság elnökeként arra törekedne, hogy a testület összetétele tükrözze az EU lakosságának nemi arányait. Mint mondta, a "genderegyensúly" - nemek közötti egyensúly - jegyében arra kéri majd a tagországok állam, illetve kormányfőit, hogy "ne csak férfiakat küldjetek, hanem nőket is".

Két fő feladat

Az új Európai Bizottságnak két fő feladata lesz munkája kezdetén.

 

  • Az egyik "prioritás, hogy tisztázzuk végre, mit tegyünk a migrációval", amivel kapcsolatban az EU külső határának védelme mellett a szolidaritás ügyében is dűlőre kell jutni.
  • A másik nagy ügy a gazdaság, amellyel kapcsolatban a legfontosabb a növekedés lendületének megőrzése és újabb munkahelyek megteremtése. Itt elsősorban az innováció és a brit EU-tagság megszüntetése után a közösségben maradó 440 millió ember közös, belső piacának erősítésére, valamint minél előnyösebb szabadkereskedelmi szerződések kidolgozására kell összpontosítani - mondta Manfred Weber.

 

Minimális juttatás a menedékkérőknek

A választási programban a menekültüggyel, migrációval kapcsolatban rögzítették, hogy "a mi Európánk vállalja jogi és humanitárius kötelezettségeit", azonban "ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a hozzánk érkező menekültek száma tartósan alacsony maradjon", mert csak így lehet a "valóban védelemre szorulóknak segíteni". Ki kell iktatni a menekültügyi rendszerből a védelemre nem szoruló embereket is vonzó, "téves ösztönzőket", a menedékkérőknek járó juttatások szintjét pedig EU-szerte ki kell egyenlíteni és "a minimumra kell korlátozni".

Kifejtették, hogy úgynevezett európai tranzitközpontokban kell eldönteni, hogy az érkezők közül ki utazhat be az EU területére. A védelemre nem szoruló embereket ezekből a központokból kell visszaszállítani hazájukba. A Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezet feladata "az illegális migránsok továbbutazásának megakadályozása, elhelyezésük a tranzitközpontokban és visszaszállításuk".

A programban azt is rögzítették, hogy érvényben kell tartani azt a szabályt, amely szerint a menedékkérők ügyében az az ország illetékes, amelyben elérték az EU területét, ugyanakkor gondoskodni kell "a szolidáris tehermegosztásról". Mint írták, harmonizálni kell a jog megadására és a menedékkérők, illetve menekültek elhelyezésére, ellátására és befogadására vonatkozó szabályokat.