WHO-főigazgató: súlyosbodik a járványhelyzet

Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
Domokos Erika, 2020. június 25. csütörtök, 21:49
Fotó: Getty Images

A világjárvány vége után nem lenne szabad visszatérni a korábbi állapotba, a világnak "új normalitást" kell kialakítania, tisztességesebb, zöldebb körülményeket teremtve - mondta az MTI szerint Gebrejeszusz, aki videokapcsolaton keresztül szólalt fel csütörtökön az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának ülésén.

Szerinte a vírus terjedésének feltartóztatásához összehangolt, globális válaszintézkedésekre, a világ államainak és társadalmainak együttműködésére van szükség.

A főigazgató felkérte a képviselőket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a vírusellenes küzdelemben, s hangsúlyozta, hogy az Európai Unió képes lehet vezető szerepet játszani a nemzetközi gazdaság talpra állításában.

Arról is beszámolt Gebrejeszusz, hogy az elmúlt napon 135 180 új esetet regisztráltak, közülük nagyjából 20 ezret Európában.

A főigazgató reméli, hogy egy éven belül meglesz az oltóanyag.

A WHO tájékoztatása szerint nagyjából hat hónappal ezelőtti megjelenése óta az új típusú koronavírus 479 133 emberéletét követelt világszerte.

HOZZÁSZÓLÁSOK