Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett Kínában a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést, az elsőt.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van.

Kínán kívül több mint húsz országban akad, de csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van.

Már gyorsabb az influenzánál

A koronavírus okozta járvány kínai kutatók számításai szerint lassabban terjed a szamárköhögésnél, vagy a TBC-nél, viszont valamivel gyorsabban a "szokásos" influenzánál - áll abban a jelentésben, amelyet a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi hetilap közölt szerdán.

A kínai kutatók 425, bizonyítottan koronavírustól megfertőződött beteg esetét vették alapul számításaikhoz és arra jutottak, hogy egy beteg átlagosan 2,2 embert fertőz meg. Ez a hányad valamivel magasabb, mint a tipikus influenzánál, viszont jóval alacsonyabb, mint a koronavírus "rokonának" mondható SARS esetében. Annál 3-ra becsülték az egy ember által megfertőzöttek számát.

A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap.

Jelentésükben kitértek arra is, hogy a január elseje előtt tüneteket mutató betegek több mint a fele kapcsolatban állt a ragály kezdőpontjának vehető vuhani halpiaccal. A tüneteket csak január elseje után produkálóknak viszont csupán 8 százalékuk hozható összefüggésbe a halpiaccal a kór szempontjából.

Újból összehívta a vészhelyzeti bizottság ülését csütörtökre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a kór miatt. A tanácskozáson arról kíván tájékozódni, hogy a jelenlegi járvány nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet jelent-e.

Magyarországon még nincs jelen, de felkészültek a kórházak

Hazai megbetegedésről, vagy fertőzésgyanúról továbbra sem tudni, legalábbis erről szóló tájékoztatást nem adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Viszont a hét elején már minden magyar kórház megkapta az eljárásrendet a 2019-nCoV fertőzéssel kapcsolatos felkészüléshez.

A jelenleg ismerhető adatok alapján a lappangási idő átlagosan 7 nap (2-12 nap). Az NNK által kiküldött tájékoztató szerint a fontosabb tünetek közé tartozik, hogy a Vuhan koronavírus fertőzése lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel jár. A megbetegedés manifesztálódhat enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a súlyos tüdőgyulladást, ARDS-t (a tüdő olyan jellegű károsodását, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak), szepszist és szeptikus sokkot.