Yellen: az amerikai gazdaság már majdnem teljesen felépült

Az amerikai gazdaság már majdnem teljesen kilábalt a 2008-as pénzügyi és gazdasági válságból - jelentette ki szerdán Janet Yellen, az amerikai központi bank (Fed) vezetője.
MTI, 2017. január 18. szerda, 23:36
Fotó: Reuters

A gazdaság közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz, az infláció pedig jól halad a központi bank jelenlegi 2 százalékos célkitűzése felé, ezért ésszerű megfontolni a kamatlábak fokozatos felemelését - mondta.

A San Franciscóban elhangzott beszédben a bankelnök mindazonáltal kijelentette, hogy nem tudja megmondani, mikor következik be, és milyen magas lesz a következő kamatemelés. Ez attól függ, hogy miként teljesít a gazdaság a következő hónapokban - mondta.

Évente néhányszor kerülhet sor kamatemelésre. Ez mindaddig fog tartani, amíg el nem érik 2018 végére a majdnem három százalékos alappontot - közölte. A túl gyors kamatemelés megint recesszióba taszítaná a gazdaságot - figyelmeztetett.

A pénteken hivatalba lépő Trump-kormányzatról Yellen nem ejtett szót, noha a megválasztott elnök markáns kijelentéseket tett a gazdaság szerinte helyes fordulatáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK