Zakatol a német lokomotív

Csökkent valamelyest, de a feldolgozóipar teljesítményének töretlen növekedésére utal a júliusi német beszerzési menedzserindex (bmi) - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI, 2016. augusztus 1. hétfő, 10:59
Fotó: Reuters

Júliusban az előzetes értéknél valamivel kisebb mértékben 53,8 pontra csökkent a júniusi 54,5 pontról, 28 havi csúcsról a feldolgozóipari bmi Németországban. A júliusi BMI adatok szűkebb körén alapuló előzetes értéke 53,7 pont volt.

A bmi csökkenése ellenére is néhány részadat növekedést mutatott. Az új megrendelések sorban a huszadik hónapja emelkednek, a termelési érték pedig 2014 áprilisa óta a legnagyobb növekedést érte el. A foglalkoztatás is sorban a negyedik hónapja emelkedett.

A júliusi adatok alapján a feldolgozóipari a harmadik negyedév kezdetén is stabil növekedést mutat Németországban. A bmi alacsonyabb lett ugyan a júniusinál, a részadatok azonban töretlen növekedésre utalnak - mutatott rá Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza.

A termelési volumen két éve a leggyorsabb ütemben nőtt a nagyobb keresletnek és a megrendelés-állomány gyorsított feldolgozásának köszönhetően. Az ECB megelégedésére szolgálhat az a tény, hogy az input árak júliusban emelkedtek egy éve először, az eladási árak pedig stabilizálódtak, ami alapján az elkövetkező hónapokban a fogyasztóiár-index emelkedésére lehet számítani - tette hozzá a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK