Záporoznak az elítélő nyilatkozatok Trump bejelentésére

London nem ért egyet a Jeruzsálemet érintő amerikai döntéssel - közölte Theresa May. Moszkva szerint Trump a tűzzel játszik. Az Amnesty International szerint Donald Trump kormányának "felelőtlen és provokatív döntése" felszíthatja az indulatokat az egész térségben.
Domokos Erika, 2017. december 6. szerda, 22:42
Fotó: MTI/EPA

London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnöknek azzal a döntésével, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe a város végső státuszáról szóló megállapodás előtt - idézte Theresa May brit miniszterelnököt az MTI tudósítója.

Jeruzsálem státusza az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus egyik fő kérdése.

Theresa May a Downing Street által szerda este közzétett állásfoglalásában leszögezte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból. "Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia" - áll Theresa May nyilatkozatában.

(Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal - mondta korábban Emmanuel Macron francia államfő.)

Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban Kelet-Jeruzsálemet a megszállt palesztin területek részének tekinti. London osztja Donald Trump azon kívánságát, hogy legyen vége az izraeli-palesztin konfliktusnak, és üdvözli, hogy az amerikai elnök elkötelezte magát a tárgyalásos úton elérendő kétállami megoldás mellett. A brit kormány ugyanakkor arra biztatja az Egyesült Államokat, hogy "ezek után" álljon elő részletes javaslatokkal az izraeli-palesztin rendezésre - fogalmaz szerdai nyilatkozatában Theresa May.

Merkel: Németország nem támogatja Trump döntését

Nem támogatja a német kormány Donald Trump azon döntését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - tudatta szóvivője útján Angela Merkel német kancellár. Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, "mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni".

A mindenkori német kormány következetesen a konfliktus kétállami megoldását szorgalmazza, azt az álláspontot képviseli, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga a békéhez és a biztonsághoz, és ezt a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

Moszkva: Trump a tűzzel játszik

Donald Trump amerikai elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet - jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. A lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban. "Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében" - fogalmazott Szluckij.

Rámutatott, hogy Jeruzsálem státusza még az 1967-es hatnapos háború, a város keleti részének Izrael általi elfoglalása óta az egyik legvitatottabb kérdés, és hogy az "egyesítést" az ENSZ sem ismerte el. Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítását korábban három amerikai elnök is elhalasztotta.

"Ha az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, akkor Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét" - mondta Leonyid Szluckij. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes még Trump bejelentését megelőzően figyelmeztetett a nap folyamán, hogy Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerése nem segíti elő a palesztin-izraeli konfliktus rendezését.

Az EU aggódik

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az EU és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik elhelyezkedését is.

Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára - húzta alá Mogherini.

Izrael törvénysértő módon annektálta Kelet-Jeruzsálemet

Az Amnesty International szerda este Londonban közzétett elítélő nyilatkozata szerint Donald Trump kormányának "felelőtlen és provokatív döntése" tovább rontja a palesztin nép emberi jogi helyzetét, és valószínűsíthetően felszítja az indulatokat az egész térségben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint az amerikai elnök ismét megmutatta, hogy "milyen kirívó módon nem érdekli" a nemzetközi jog érvényesülése.

A nemzetközi konszenzus az - és ebbe beletartoznak a Biztonsági tanács határozatai is -, hogy Izrael törvénysértő módon annektálta Kelet-Jeruzsálemet. A szerdán bejelentett döntéssel az Egyesült Államok megsérti azon saját nemzetközi jogi kötelezettségeit is, amelyek tiltják törvénysértő helyzetek elismerését vagy elősegítését, és előírják a Genfi Konvenciók tiszteletben tartását - áll az Amnesty International közleményében.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a világ egyetlen országa sem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását. Washington döntése nemcsak a nemzetközi jog érvényesülését gyengíti, de azt is mutatja, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a palesztinok által az izraeli annexiós politika révén elszenvedett tömeges emberi jogsértéseket - áll az Amnesty International állásfoglalásában, amit az MTI idézett.

A nyitókép forrása: MTI/EPA/Abir Szultan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.12.07 18:43

Trump meg Orbán, erdogán. Hogyan fér össze ez a Viktor lelkében. Szerintem nincsen neki, úgy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.07 15:45

@matura: a faszt
az ISI harcol, gyilkol, öldököl, mások meg menekülnek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.07 15:44

@na4: te tényleg ilyen együgyű vagy?? persze, mind hülye, aki tiltakozik..ebből háború lehet, terrorcselekmények garmadája..épp, hogy felborrítjaa békét (ami persze most sem igazán létezik..szerinted csak trumpot érinti?? szerinted más országok vitáját joga van neki amerikából eldönteni??
bocsi, de most már annyira kiábrándító vagy, hogy nem is értem....korábban azt gondoltam rólad, hogy van használatban lévő elméd...:(((((((((((((
olyan, mintha itt jónéhányan nem is értenétek a magyar nyelvet...azt, amit olvastok nem tudjátok értelmezni, csak ahogy ránézek a többi hozzászólásra is....szerinted mi lesz ebből, hogy tovább, ill. mi lesz a vége? hogy lesz vége?...hiszen még csak nem is értjük egymás nyelvét, annyira más a világunk..mi lesz ennek a feloldása???? mi lesz ebben az országban???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.12.07 14:44

Pitiáner területek körül folyik ádáz acsarkodás, fél dunántul az egész izrael, arabok közben harcolnak egész európa , USA meghódításáért, komoly sikerrel, ítzmilliókkal öntötték el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.07 14:39

Senkinek semmi köze hozzá, hogy az USA hova teszi a nagykövetségét. Magánügy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html