Zavargásokkal fenyegető élelmiszerdrágulás Kínában

Egy évtizede nem látott mértékűre gyorsult az infláció Kínában.
NAPI Online, 2007. november 13. kedd, 11:16
Fotó:

Az októberi inflációs adatok az elemzők elvárásainál erőteljesebb pénzromlásról számolnak be a világ leggyorsabban növekvő gazdaságában. A kínai statisztikai hivatal a fogyasztói árak - közel tíz éve nem látott mértékű - 6,5 százalékos növekedéséről adtak hírt októberre vonatkozóan. (Összehasonlításul: itthon a szeptemberi 6,4 százalékról 6,7-re gyorsult a pénzromlási ütem.) A szeptemberi infláció 6,2 százalékos volt, míg októberre további 0,1 százalékos növekedést jósoltak a szakemberek.

A vártnál nagyobb mértékű fogyasztói áremelkedés újabb ösztönző erő kellene legyen a kínai jegybank számára, hogy tovább növelje az irányadó kamatot, immár a hatodik kamatemelést hajtva ezzel végre egy éven belül, hogy keretek között tarthassa a száguldó ütemben növekvő ázsiai ország gazdaságát, amely a harmadik negyedévben 11,5 százalékos gazdasági expanziót regisztrált.

Az élelmiszerárak nagymértékű növekedése egyes tartományokban zavargásokkal fenyeget. A disznóhús ára 55, a zöldségek ára közel 30 százalékkal nőtt. A múlt héten három ember halálát és legalább 31 ember súlyos sérülését okozta a Carrefour egyik dél kínai tartományban lévő áruháza ellen indított pánikszerű roham, ahol jelentős leértékeléssel árusították az étolajat.

HOZZÁSZÓLÁSOK