Rossz hír jött az EU-ból

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, hatéves mélypontra csökkent a gazdasági hangulat az euróövezetben és Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 16. kedd, 12:29
Fotó: Shutterstock

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe októberben mínusz 19,4 pontra, hat éve, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 7,2 pontról. A piac kisebb mértékű csökkenést, mínusz 9,2 pontot várt októberre.

A ZEW felmérésébe bevont gazdasági elemzők 58,6 százaléka nem számít a gazdasági aktivitás változására az elkövetkező hat hónap során, 30,4 százalékuk viszont romlást, 11 százalékuk pedig javulást vár.

Az aktuális kondíciókról alkotott megítélést számszerűsítő mutató kissé javult, 0,3 ponttal 32,0 pontra emelkedett - írja az MTI.

A német gazdasági hangulatindex az előző havihoz képest 14,1 ponttal mínusz 24,7 pontra esett októberben. A piac mínusz 12 pontot várt októberre. Az októberben elért érték megegyezik a júliusival, ami 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb volt.

A mutató csökkenése a ZEW elemzői szerint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elmérgesedésére és a "kemény" Brexit növekvő valószínűségére vezethető vissza. Hozzájárult ugyanakkor a kormánykoalíció ingataggá vált politikai ereje is. Az index 14,1 pontos havi csökkenése a legnagyobb a brit Brexit-szavazás, 2016 júliusa óta.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK