Zika-láz: van remény a megállítására

A kísérleti gyógyszerrel beoltott egerek már védettek a Zika-vírus ellen. Amerikai kutatók a kísérlet során a Zika megtisztított változatával szemben tesztelték sikeresen az oltást a rágcsálókon - írja a 444.hu a Gurdian cikke alapján.
Napi.hu, 2016. június 29. szerda, 10:12

Ahhoz azonban még sok idő kell, hogy embereken is tesztelhessék az oltást. Annak is van veszélye, hogy az oltás egyeseknél akár növelheti is az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint például a dengue-láz - írja a portál.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.  Már Floridában is megszületett az első, Zika-vírus miatt kórosan kisfejű csecsemő.

A Zika-vírus más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

A WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK