Zika-láz: van remény a megállítására

A kísérleti gyógyszerrel beoltott egerek már védettek a Zika-vírus ellen. Amerikai kutatók a kísérlet során a Zika megtisztított változatával szemben tesztelték sikeresen az oltást a rágcsálókon - írja a 444.hu a Gurdian cikke alapján.
Napi.hu, 2016. június 29. szerda, 10:12
Fotó: MTI/EPA

Ahhoz azonban még sok idő kell, hogy embereken is tesztelhessék az oltást. Annak is van veszélye, hogy az oltás egyeseknél akár növelheti is az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint például a dengue-láz - írja a portál.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.  Már Floridában is megszületett az első, Zika-vírus miatt kórosan kisfejű csecsemő.

A Zika-vírus más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

A WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK