Közép-európai idő szerint este hatkor kiadták az első exit-poll felmérések eredményeit Németországban. Az FGW mérései szerint nagyjából a papírforma szerint alakultak az eredmények - írta a 444.hu. Nyert a CDU 27,5 százalékkal, másodikak lettek a Zöldek 20,5 százalékkal, a harmadik helyre pedig a baloldali SPD futott be 15,5 százalékkal, míg a szélsőjobbos AfD 10,5 százalékkal a negyedik lehet.

Horvátországban a kormányzó jobboldali HDZ ugyan megnyerte az EP-választást 23,43 százalékkal az exit-pollok szerint, de eredményükön vastagon meglátszik, hogy két szélsőséges csoport is kiszakadt a pártból. A második helyen pedig a szociáldemokraták végeztek 18,38 százalékkal, és további 5 párt érte el az 5 százalékos küszöböt.

Finnországban már nem is exit-pollokat, hanem részeredményeket közölnek, a szavazatok 21,2 százalékának feldolgozása alapján a szélsőjobboldali Igaz Finnek (PS) csak az ötödik helyen állnak. Míg a jobboldali Nemzeti Koalíció áll nyerésre 20,9 százalékkal, a második a finn Szociáldemokrata párt áll 16,7 százalékkal, és további 6 párt érheti el az 5 százalékos küszöböt.

Hollandiában nagy meglepetésre a Munkáspárt tűnik befutónak 18,1 százalékos támogatottsággal, Cipruson 31,8 százalékkal a Demokrata Tömörülés nevű párt végezhet az első helyen, Máltán úgy tűnik, hogy a Munkáspárt nyer nagyot, az EP-n olvasható becslések szerint 55 százalékot érhetnek el a választáson. Az ATV szerint úgy tűnik, az elmúlt hetek botrányainak nagy győztese Kurz kancellár Osztrák Néppártja lehet 34 százalék körüli eredménnyel. A szociáldemokraták és a Szabadságpárt jelentőset zuhantak, a Zöldek viszont erősödtek.

Görögországban előzetes eredmények, a néppárti Új Demokrácia 32-36 százalékoon, a szélsőbaloldali kormányzó Sziriza 25-29 százalékra számíthat, ez azért lehet nagyon fontos, mert idén országgyűlési választások is lesznek. (Az Új Demokrácia volt az egyik párt, amely a Fidesz felfüggesztését kérte a néppártból).

Bulgáriában a kormányfő Bojko Borisszov pártja a GERB áll az élen 30,5-32,7 százalékkal. Az ellenzéki szocialisták a másodikak 23,2-25,4 százalékkal, és a török MRF a harmadik. Franciaországban pedig 24,2 százalékkal nyert Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja (hagyományosan ők nyerik az EP-választ a franciáknál), a francia elnök Macron pártjának Renaissance listájára a voksok 22,5 százaléka érkezett.