Az ABB globális technológiai vállalat és a Hydrogen Optimized megállapodott, hogy közösen vizsgálja meg a villamos hálózatokra csatlakoztatott, nagyvolumenű, zöld hidrogéntermelő rendszerek fejlesztését, hogy tiszta, fenntartható és megfizethető energiaforrást kínáljanak.

A Hydrogen Optimized célja, hogy a jelenlegi, nagyléptékű, erősáramú vízelektrolízis-technológiája felhasználásával a felfejlődő tiszta alkalmazások számára zöld hidrogént állítson elő számos iparágban, beleértve a vegyipart, a közüzemi felhasználást és a szállítást. Az ABB hidrogénkutató csoportja nagy teljesítményű egyenirányító (high power rectifier, HPR) rendszereket érintő projektjeinek keretében vizsgálja az elektromosenergia-ellátás optimalizálását. A két cég együtt akarja bizonyítani, hogy a Hydrogen Optimized RuggedCell vízelektrolízis-technológiája felhasználható olyan integrált termék kifejlesztésére, amely egy 100 MW-os, egymodulos telep tervkoncepcióján alapul.

Az ABB világszerte minden ipari alkalmazás területén a nagy teljesítményű egyenirányítók vezető szállítója, berendezései a kiemelten fontos személyi biztonság mellett maximális rendelkezésre állást és termelékenységet biztosítanak. A HPR-választékán belül az egyenirányító rendszerek 5-550 ezer amper (A) közötti tartományban egy vagy több egységként szolgáltatnak egyenáramot, és szinte korlátlan áram-feszültségkombinációt biztosítanak, miközben megfelelnek a legtöbb speciális üzemi követelménynek is.

Az ABB világelső a nagyléptékű elektrokémiai folyamatokhoz tervezett vezérlőrendszerek és villamos megoldások területén - mondta Andrew T. B. Stuart, a Hydrogen Optimized elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy ez a technológia illeszkedik a bejegyzés alatt álló, RuggedCell-szabadalmukhoz. A két technológiát együtt telepítve a tőkeköltségeket folyamatosan csökkentők a zöldhidrogén-projektek számának növekedésével, ezzel megalapozza a külön elhelyezkedő erőművek méreteit a több száz MW-os bemeneti teljesítmény-tartományig.

"A vízelektrolízis-létesítmények e két kulcsfontosságú eleme skálázhatóságának bemutatása létfontosságú a zöld hidrogén gazdaságossága szempontjából. Nagy reményekkel tekintünk az ügyfelek számára nyújtható előnyökre" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Az ABB oldaláról a két vállalat által aláírt szándéknyilatkozatot azzal kommentálta Charl Marais, az ABB Process Industries global product managere, hogy a projekt az erősségeikre támaszkodik, arra, hogy "nagyléptékű és hatékonyságú, testreszabott HPR-rendszereket telepítsünk, kibővítve ezzel az egyenirányító egységek lehetőségeit".