Zöld hidrogént akar termelni az ABB

Az energiatárolási technológiák jelenlegi szűk keresztmetszeteinek felsázmolását ígérő zöld hidrogén technológiai és mennyiségi felfuttatása az EU energetikai stratégiájának sarokpontja lett. Ebbe az irányba állt be az ABB, mely a Hydrogen Optimizeddel szövetségben fejleszt nagyvolumenű rendszereket.
Szabó M. István, 2020. szeptember 21. hétfő, 14:40
Fotó: Getty Images

Az ABB globális technológiai vállalat és a Hydrogen Optimized megállapodott, hogy közösen vizsgálja meg a villamos hálózatokra csatlakoztatott, nagyvolumenű, zöld hidrogéntermelő rendszerek fejlesztését, hogy tiszta, fenntartható és megfizethető energiaforrást kínáljanak.

A Hydrogen Optimized célja, hogy a jelenlegi, nagyléptékű, erősáramú vízelektrolízis-technológiája felhasználásával a felfejlődő tiszta alkalmazások számára zöld hidrogént állítson elő számos iparágban, beleértve a vegyipart, a közüzemi felhasználást és a szállítást. Az ABB hidrogénkutató csoportja nagy teljesítményű egyenirányító (high power rectifier, HPR) rendszereket érintő projektjeinek keretében vizsgálja az elektromosenergia-ellátás optimalizálását. A két cég együtt akarja bizonyítani, hogy a Hydrogen Optimized RuggedCell vízelektrolízis-technológiája felhasználható olyan integrált termék kifejlesztésére, amely egy 100 MW-os, egymodulos telep tervkoncepcióján alapul.

Az ABB világszerte minden ipari alkalmazás területén a nagy teljesítményű egyenirányítók vezető szállítója, berendezései a kiemelten fontos személyi biztonság mellett maximális rendelkezésre állást és termelékenységet biztosítanak. A HPR-választékán belül az egyenirányító rendszerek 5-550 ezer amper (A) közötti tartományban egy vagy több egységként szolgáltatnak egyenáramot, és szinte korlátlan áram-feszültségkombinációt biztosítanak, miközben megfelelnek a legtöbb speciális üzemi követelménynek is.

Az ABB világelső a nagyléptékű elektrokémiai folyamatokhoz tervezett vezérlőrendszerek és villamos megoldások területén - mondta Andrew T. B. Stuart, a Hydrogen Optimized elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy ez a technológia illeszkedik a bejegyzés alatt álló, RuggedCell-szabadalmukhoz. A két technológiát együtt telepítve a tőkeköltségeket folyamatosan csökkentők a zöldhidrogén-projektek számának növekedésével, ezzel megalapozza a külön elhelyezkedő erőművek méreteit a több száz MW-os bemeneti teljesítmény-tartományig.

"A vízelektrolízis-létesítmények e két kulcsfontosságú eleme skálázhatóságának bemutatása létfontosságú a zöld hidrogén gazdaságossága szempontjából. Nagy reményekkel tekintünk az ügyfelek számára nyújtható előnyökre" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Az ABB oldaláról a két vállalat által aláírt szándéknyilatkozatot azzal kommentálta Charl Marais, az ABB Process Industries global product managere, hogy a projekt az erősségeikre támaszkodik, arra, hogy "nagyléptékű és hatékonyságú, testreszabott HPR-rendszereket telepítsünk, kibővítve ezzel az egyenirányító egységek lehetőségeit".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.21 17:02

A szokásos green bullshit. A hidrogén rohadt drága, 3x annyi energiát kell befektetni 1 egység visszanyeréséhez. A berendezések aranyárban vannak. Erre még Elon Musk is azt mondta, hogy komplett baromság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html