Zöldebb lett Európa

Nőtt a megújuló energia részaránya az EU-ban az Eurostat uniós statisztikai hivatal jelentése szerint.
MTI-Eco, 2012. június 18. hétfő, 13:15
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unióban a felhasznált energia 12,4 százaléka származott megújuló forrásokból 2010-ben, a 2009-es 11,7 százalék után - tette közzé az unió statisztikai hivatal hétfőn.

Az Eurostat szerint 2008-ban ez az arány még csak 10,5 százalék volt. Az Európai Unió 2009-es irányelve szerint a tagországokban 2020-ra a felhasznált energia 20 százalékának kell megújuló forrásokból származnia.

Svédországban volt a legnagyobb 2010-ben a megújuló energia aránya, közel 48 százalék, majd Lettország (32,6 százalék), Finnország (32,2 százalék) és Ausztria (30,1 százalék) következett.

A legalacsonyabb rátát Máltán (0,4 százalék), Luxembourgban(2,8 százalék) és Nagy-Britanniában (3,2 százalék) mérték.

Az Eurostat Magyarországra vonatkozóan nem közölt adatot 2010-re, a 2009-es kimutatás szerint 8,1 százalék volt a megújuló energiaforrások aránya az összes felhasználáson belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.06.20 16:20

@obsi:
Feltételezem napelemre gondoltál, a napkollektor melegvizet csinál. Könnyű megjegyezni, a napelemből ugyanaz jön ki, mint egy sima elemből, csak fénybe kell hozzá rakni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.19 17:29

ég jó, hogy van nekünk egy elműfiókánk aki elmagyarázza a kókler cikkek lényegét energiafronton.
Hála Istennek a zöldülést amúgy sem lehet megállítani.
Holnapra nem lehet mindent elintézni ahogy a méregzöldek szeretnék, ők költözzenek Alaszkába addig is.
A fiaim valószínűleg már elektromos autóval fognak közlekedni amit otthon töltenek napkollektorról, szélkerékről. Mi örülhetünk egy euro5-ös dízelnek is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.06.19 14:26

@bertalaszlo:
Hát ezek a dolgok már nagyon áramtőzsde szagúak, nekem meg nagyon nem fűlik a fogam fájdítani a fejem ezzel az új divattal, amit villanybrókerségnek lehetne nevezni. Fizikailag ez egy baromság, hogy zöld elektront, vagy koromszínű elektront számláznak ki nekünk. Annak meg nyilván meg fogják találni módját, hogy azt a veszteséget, amit a drágább technológia okoz nekik, valahonnét, akárhonnét összerabolják. Valami úgyis mindig folyik a háttérben. Arról is elég hajmeresztő híreket hallottam bizalmas beszélgetésen magas pozícióktól, hogy milyen indítékok állnak a nagyszabású német észak-déli irányú hálózatkeresztmetszet-fejlesztési tervek mögött. Unatkozni nem fogok, ha hálózatosként jövök ki az egyetemről, az biztos, igazi adrenalinbomba lesz a munka!

@Vole:
Hagyd a fenébe a számításait, már lebőgött és/vagy fél kiadni túl személyes adatokat. Legyen ahogy akarja.

@kozmix:
A linkeden található cikk alatt is szóba elegyedtem valakivel, tanulhatsz abból is.
A cikkről annyit, hogy az is csöpög a marhaságoktól. Azon már meg sem lepődöm, hogy keverik a kW-ot a kWh-val, pedig igazából a kVA lenne a pontos kifejezés.
Az viszont, hogy Kitzingert szakembernek nevezik, egy röhej. Kétlem, hogy villamosmérnök végzettsége lenne. Láttam a cége által beküldött terveket anno, ő cégvezetőként szerepelt rajtuk. A cikkben szereplő véleménye pedig vagy hozzá nem értésről, vagy érdekből elferdítésről tanúskodik. Ez a hablaty a legkisebb piacról egy terelés arról, hogy a németek műszakilag túl elnézően bánnak az inverterekkel.
Azt tudni kell, hogy a KLNSyS egy bizonyos invertergyártó legnagyobb magyar közvetítője. Ez az invertergyártó nem kívánta erre a 4 szabványra beszerezni a tanúsítványt, és amikor elkezdtek a felhők gyűlni a fejük felett (mert a szolgáltatók megunták, és elkezdték nem elfogadni őket), mit dugtak az orrom alá a híres német tanúsítvány címén? Egy nyamvadt CE minősítést. Igen, azt, amiben a gyártónak az a dolga, hogy vállalja, hogy ő rendes munkát végzett. Sehol egy darab hitelesített, független mérés! Na ne vicceljünk...
Aztán pár hét döcögés után újra jöttek elfogadható napelemes tervek. Ugyanis a többi invertergyártó rászánta a pénzt a 4 szabványra, mi feltettük a listát webre, hogy ezek jók, és a tervezők átszoktak rájuk. Ekkor azt hiszem pont a KLNSyS bepanaszolt mindenkit a megfelelő helyen, és végül elérték, hogy a német szabvány szerinti tanúsítványt is el kell fogadni itthon. De mindegy, végülis ez fejlődés, jobb mint a semmi, az pedig senkinek nem fog feltűnni, hogy a német szabvány azt jelenti, hogy a hajszálnyival eltérő német rendszerhez vannak hangolva az inverterek. Vagy mégis? :P
Mindenesetre örülj a számoknak, ha szerinted kedvezőek. Én ugyan nem foglak megállítani, hogy bevásárolj. Viszont a nettó betáplálást felejtsd el. A decentralizált energiatermelésnek soha nem az volt a jelentése, hogy sok kis önjelölt új erőmű látja el a régiek helyett azokat, akiknek még mindig nincs saját termelő berendezésük. Termeld a magadét és légy boldog vele. És vigyázz a villanyfűtéssel, mert abban sokkal több a szívás. Elégszer kifejtettem már, most nem fogom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.06.19 13:12

@elmufioka: Teljesen igazad van , de van olyan félelmem, hogy a tiszta /zöld enegiáért cserébe amit a RWE ad
el nekünk , lásd javítja a statisztikánk.
Mi átvesszük háromszoros áron , és cserébe adunk a Paks álltal megtermelt energiát önköltségi áron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.06.19 09:55

@kozmix: Sajnos igen. Pedig ha valoban letezne az a szamitas, akkor egy perc alatt beirhatnad ide. Sajnos szamok hianyaban a 4 eves megteruleses mesed csak mese marad, semmi tobb. Foleg, ha cikkekkel is bizonyitod, hogy a szakemberek is minimum 8-10 ev megterulessel szamolnak.
Nem greenpeace -es vagy veletlenul? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html