A Navigant Research intézet friss jelentése szerint a megújuló energiás rendszereket és megoldásokat figyelő és irányító (M&C - Monitoring and Control Systems) megoldások piacán a bevétel 2028-ra meghaladhatja a 82,9 milliárd dollárt, és az éves növekedési ütem feltételezhetően még akkor is eléri majd a 12,5 százalékot.

A villamos energia hálózatok szolgáltatási diviziójában ma is az egyik fontos tételt jelentő M&C rendszerek fontosságának és méretének gyors növekedése a megújuló energiával kapcsolatos beruházások radikális méretű növekedésével együtt érkezik - állítja a Navigant. Szerintük ez a szektor a 2019-2028 közötti évtizedben azért fog "nagyot szólni", mert a hálózati, ellátásbiztonsági kérdésekre az M&C beruházások tudnak megfelelő választ adni.

A monitoring és irányító funkció ugyanis lehetővé teszi, hogy az egyre inkább napelemes és szélturbinás termelőerőket bevonzó energetikai rendszerekben megakadályozzák az áramkimaradásokat, kezeljék az energiaigények véletlenszerű növekedéseit-változásait, illetve: adott esetben gyorsan és pontosan felderítsék a meghibásodott hálózati elemek, berendezések helyét, problémáját.

"Egy jól integrált M&C rendszer befolyásolhatja a tőke megtérülését és az alacsonyabb tulajdonosi költségeket" - mondta az egyik befolyásos megújuló energetikai szakportálnak Pritil Gunjan, az intézet vezető kutató elemzője. Úgy látja, hogy az M&C rendszerek hatalmas lehetőséget jelentenek az eszközintenzív iparág számára, mivel az állásidő csökkentését és az eszközoptimalizálást lehetővé téve, a jelenleg elérhetőnél is magasabb szintű hatékonyságot biztosítanak.

A jelentés szerint a legnagyobb piaci növekedést az Európába és Észak-Amerikába telepített bázisok érik majd el, de jelentős hajtóerőt képvisel majd e téren az ázsiai-csendes-óceáni térség is.