Zöldet kaptak a német atomerőművek

A német kormány elfogadta az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 07:56
Fotó:

A német kormány hozzájárul hét 1980 előtt épült nukleáris erőmű élettartamának nyolcéves, és tíz fiatalabb létesítmény működésének 14 éves meghosszabbításához - idézte a Bloomberg Klaus Breilt, a kormánykoalícióban részt vevő szabaddemokraták energiaügyekben illetékes szóvivőjét. Ez azt jelenti, hogy a korábban tervezett 2022 után átlag további 12 évig működhetnek az erőművek.

A kormány még a múlt héten bejelentette, hogy az érintett energiaszolgáltatók, az E.On, az RWE, az EnBW Energie Baden-Württemberg AG és a Vattenfall AB cserébe a jövedelmező tevékenység folytatásáért a jövő évtől kezdve évente összesen 2,3 milliárd euró pluszadót fizetnek az államnak.

Breil most hozzátette ehhez, hogy a cégek az adón felül 2011-ben és 2012-ben 300-300 millió, majd azt követően évente 200 millió euróval hozzájárulnak az alternatív energiaforrások kiaknázását támogató alap tőkéjéhez.

A DIW gazdaságkutató intézet becslése szerint a vállalatok nyeresége évente 6,4 milliárd euróval ugorhat meg a hosszabbítás időtartama alatt.

Angela Merkel kancellár azzal indokolja a döntést, hogy a fogyasztóknak szükségük van elfogadható árú elektromos energiára addig, amíg az alternatív forrásokból származó energia olcsóbbá nem válik. Európában a dánok és az olaszok után a németek fizetik a legmagasabb energiaszámlákat - idézte a hírügynökség az Energy.eu weboldal adatait.

Németország 2020-ban áramellátása 30 százalékát akarja nap- és széleneregiából fedezni a tavalyi 14 százalék után. 2009-ben az atomerőművek az áramellátás 23 százalékát adták.

HOZZÁSZÓLÁSOK