"Civilben" turisztikai vállalkozást irányít az az osztrák vállalkozó, Elias Walser, aki a mezőgazdasági termelés mintájára kidolgozta az úgynevezett hógazdálkodást, azaz a műhó előállításának új módját - derül ki az Austrian Times beszámolójából. A technológia kísérleti projektjét tavaly indították el, és most érkezett el az ideje, hogy eladják az első "termést".

Az alsó-ausztriai Rumsaúban, működő cég az elmúlt tél leghidegebb hónapjaiban ötezer köbméter havat állított elő úgy, hogy vízágyúkkal nagy nyomással előállított vízpermetet szórt a mélyen befagyott földre. A lehulló permet hóvá alakult, amelyet szorgos munkások speciális hőálló zsákokba lapátoltak. Így vészelte át a hó a nyarat, mielőtt a napokban útra kelt volna Stájerországba, ahol egy sífutópályát fedtek be vele.

Régi módszer

A hónak nagyon hidegnek kell lennie, amikor elkészül - magyarázza Walser. Nem lehet benne víz, amikor elraktározzuk. A jól záró hőszigetelő fóliának és a pontosan időzített munkának köszönhetően nyáron csak a letermelt hó ötödét veszítettük el.

A vállalkozó szerint a módszernek komoly környezetvédelmi előnyei vannak, ugyanis sokkal kevesebb energiával állítható elő a hó januárban és februárban, amikor a leghidegebb az idő Ausztriában, mint máskor. Emellett kiegészítő vegyi anyagra sem volt szükségük és a hó gyorsabban megfagyott, mint az év más hónapjaiban. Állítása szerint, ha valaki most próbálna meg műhóval lefedni egy területet, akkor ez - ugyanannyi hó esetén - háromszor annyi ideig tartana, mint amennyi idő alatt tavaly végzetek.

A technológia ötletét a 18. században élt osztrákoktól vették, akik barlangokba, vermekbe gyűjtöttek havat és jeget télen, hogy azzal hűtsék ételeiket és italaikat az év többi időszakában. (Ezt a módszert más nációk, így a magyarok is ismerték, akik jeget vermeltek el élelmiszerek tárolására - a szerk.)