Zsugorodott a román, nőtt a cseh és szlovák GDP tavaly

Szlovákiában és Csehországban nőtt, Romániában csökkent a GDP tavaly a kedden közölt előzetes adatok szerint.
MTI-Eco, 2011. február 15. kedd, 14:25
Fotó:

A szlovák gazdaság 4 százalékkal erősödött tavaly az egy évvel korábbi 4,8 százalékos csökkenés után. Az adat mérsékelt csalódást okozott, mivel az ország pénzügyminisztériuma 4,1 százalékos, központi bankja pedig még nagyobb, 4,2 százalékos gazdaságnövekedésre számított.

Szlovákiában március 3-án ismertetik a tavalyi GDP-növekedésre vonatkozó felülvizsgált adatot.

Ugyancsak kedden ismertetett adat szerint a tavalyi utolsó negyedévben a szlovák gazdaság bővülése 3,5 százalékra lassult az előző három hónap 3,8 százalékos növekedése után éves szinten. A tavalyi utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 0,9 százalék volt az előző három hónaphoz viszonyítva.

Múlt heti adat szerint Szlovákia ipari termelése 18,9 százalékkal bővült 2010-ben.

A szlovák pénzügyminisztérium előrejelzése szerint idén 3,4 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal nő a GDP.

A cseh gazdaság 2,3 százalékkal nőtt 2010-ben, miután az előző évben 4 százalékkal csökkent. Az ország statisztikai hivatala arról is beszámolt kedden, hogy a tavalyi utolsó negyedévi gazdasági növekedés 0,5 százalék volt az előző három hónaphoz képest. Az elemzők nagyobb, 0,8 százalékos negyedéves szintű emelkedésre számítottak. A múlt év utolsó három hónapban az éves szintű GDP-növekedés 2,9 százalék volt.

Romániában a vártnál jobb adatokat közöltek: a GDP 1,2 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest. 2010 utolsó három hónapjában 0,6 százalék volt a hanyatlás éves összevetésben, miközben 0,1 százalék növekedést jegyeztek fel a harmadik negyedévhez képest.

A szakértők arra számítottak, hogy a GDP tavaly 2 százalékkal esett, az utolsó negyedévben pedig éves szinten 1,5 százalékkal zsugorodott.

A román GDP 7,1 százalékkal csökkent 2009-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK