Zuhan a lej a romániai plágiumbotrány miatt

Jelentős gyengülésbe fogott a román deviza, miután Marian Popescu, a Bukaresti egyetem etikai bizottságának elnöke bejelentette: Victor Ponta román kormányfő 2003-ban megírt 297 oldalas dolgozatának 115 oldala román és angol nyelvű szakirodalomból átmásolt és szó szerint fordított szövegrészeket tartalmaz.
Túrós-Bense Levente, 2012. július 20. péntek, 14:18
Fotó: Napi.hu

A hírre a politikai feszültségek miatt amúgy is ideges befektetők pánikszerűen reagáltak, a lej euróhoz viszonyított árfolyama percek alatt újabb történelmi mélypontra 4,59-es szintre zuhant a banközi devizapiacon. A jegybank (BNR) 4,58-as euró árfolyamot tett közzé pénteken, 0,45 százalékkal magasabbat az előző napi szinthez képest. Az államfő felfüggesztése, az alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálása valamint a brüsszeli dorgálás az elmúlt három hét alatt 3 százalékkal gyengítette a lej árfolyamát az euróval szemben.

Az év eleji euróárfolyamhoz képest a román nemzeti valuta már több mint 6 százalékot zuhant, a dollárhoz képest 12,11 százalékot gyengült. Helyi elemzők szerint a központi bank mozgástere egyre szűkül, forrásai jelentősen megcsappantak miután az elmúlt hetekben gyakorlatilag naponta interveniálni kényszerült a nemzeti valuta védelmének érdekében. Becslések szerint az árfolyam stabilizálása év eleje óta több mint kétmilliárd eurójába került a jegybanknak.

Noha a BNR jelentős devizatartalékokkal rendelkezik a romló világgazdasági helyzet óvatosságra int, tartalékolni kell ugyanis a görög kitettség miatt igen sebezhető román bankrendszer megsegítésére, de ebből a forrásból lehet szükség esetén fedezni az állam devizaadósságát is. Pénzügyi szakemberek szerint a BNR változtatott monetáris politikáján, részben a Valutaalap nyomásának engedve felhagyott az árfolyam menedzselésével. A szabad lebegtetés visszacsalogathatja a spekulánsokat, a nagyobb likviditás pedig rövidtávon mérsékelné a lej gyengülését.

A belpolitikai háborúskodás miatt megrendült nemzetközi bizalomnak azonban egyelőre nincs látszata az országkockázati felárakban, a román CDS-ek ugyanis a régióval együtt mozogva 4 százalékig csökkentek. Az elemzők többsége ezért úgy véli, hogy ahogy a belpolitika ismét a megszokott kerékvágásba kerül a lej erősödésnek indul. Az ING óvatos becslése 4,65-ös euró árfolyamot prognosztizál 2013 első felére, az RBS és az OTP Romania továbbra is 4,6 - 4,5-ös szintet tart reálisnak év végére.

HOZZÁSZÓLÁSOK