BUX
39663

Zuhan az olajár, a lázadók elözönlik Tripolit

Az olaj ára érezhetően esik, mivel a befektetők úgy látják, hogy akár órákon belül vége lehet a líbiai polgárháborúnak, ami utat nyit az ország olajszállításainak felújítása előtt. A lázadók elérték a város belső részeit, de Kadhafi utolsó támogatói reggel még ellenálltak.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 09:03

A líbiai lázadók három oldalról támadtak a fővárosra és előrenyomulásukat összehangolták az útjukba kerülő városrészekben kirobbantott felkelésekkel - jelentette a Reuters. Így lényegében akadálytalanul, ujjongó emberek gyűrűjében jutottak el Tripoli belső részeibe, ahol az ellenzék zászlóit lengetve és a levegőbe lövöldözve vonultak be a Zöld térre, azzal a területre, ahol az ország vezetője nemrégen még nagygyűléseket tartott saját erejének demonstrálására. A teret Mártírok terének keresztelték át. A harc azonban még nem ért véget, mivel a főváros központjában lévő kadhafista csapatok tankja tüzet nyitottak a lázadókra. Kadhafi két fiát az elmúlt napokban elfogták, ám hollétükről, akárcsak apjuk hollétéről semmit sem lehet tudni. Kérdéses még az is, mennyi fegyver kerül ki az emberek kezébe, miután a líbiai vezető egyik utolsó döntéseként megnyittatta a fegyverraktárakat - a felkelők vezetése kíméletlen fellépést ígér mindenkivel szemben, aki folytatja az ellenállást.

Az olaj ára zuhanásnak indult a líbiai polgárháború közelgő végének hírére: a londoni Brent jegyzése 2,3 százalékkal, 106,10 dollár/hordóra esett a reggeli órákra, az észak-amerikai WTI ára 0,8 százalékkal, 82 dollár/hordóra csökkent. Líbia a világ 12. legnagyobb olajexportáló országa, a konfliktus előtt naponta 1,6 millió hordó olajat szállított a világpiacra, ami teljes napi világfogyasztás két százaléka. Elemzők szerint a harcok lezárulása után valóban újraindulhat a kitermelés, kérdés azonban, hogy milyen gyorsan áll helyre a korábbi rend. Avtar Sandhu, a Phillip Futures kereskedője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy sokáig tarthat a csatározásokban megrongálódott olajlétesítmények összefoltozása és a szervezetileg is szétzilált iparág újjáépítése, ezért kezdetben csak pszichológiai hatást gyakorló szállításokra lehet számítani.

Az olaj árára nyomást gyakorolnak a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok is. Egyre többen tartanak attól, hogy az USA gazdaság visszacsúszik a recesszióba és az európai adósságválság miatt lelassul az öreg kontinens növekedése is. Ezzel a világ legnagyobb olajfogyasztói közül kettő kereslete csökkenhet, ami nem maradhat hatás nélkül az árakra.